A fürdőszoba

fürdőszoba

A fürdőszoba
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

A fürdőszoba

Érdekességképpen néhány gondolatot osztanék meg olvasóimmal a fürdőszobáról, mely a XXI. században már teljesen természetes dolog minden házban.

Amit a világháló ír a fürdőszobáról:

„A fürdőhelyiség a hivatalos nyelvhasználatban az egészségügyi helyiségek közé tartozó egyes mellékhelyiségek gyűjtőfogalma. Magában foglalja a fürdőszobát, a mosdót és zuhany(ozó)fülkét. Megléte, illetve minősége a lakás komfortfokozatát illetve az egyes szálláshelyek besorolását befolyásoló tényező. (Két vagy több fürdőhelyiség esetén a köznyelv a lakás komfortfokozatát dupla komfortosnak, illetve luxusnak nevezi.) Bár továbbra is a fürdőszoba a legjellemzőbb fürdőhelyiség, helytakarékossági vagy funkcionális szempontok alapján számos esetben fürdőszoba (vagy az egyik fürdőszoba) helyett zuhanyozófülkéket létesítenek.

Napjainkban a fürdőhelyiségek berendezései egyre több, egyre kényelmesebb funkciót nyújtanak. A fürdőhelyiség kialakításának esztétikai szempontjai is teret kapnak. Ennek következtében a fürdőhelyiség egyre inkább divatcikké válik.”

(forrás: wikipedia)

Mióta létezik fürdőszoba Magyarországon?

Réges-régen még víz sem, nem, hogy fürdőszoba nem volt a lakóházakban és talán nem is olyan réges-régen. A XIX. században kezdődött már némi változás e tekintetben. Az idő múlásával és a higiénia fejlődésével viszonylag gyorsan általánossá vált, hogy a lakásokban megjelentek az úgynevezett vizes blokkok. Persze nem minden lakásban, csak az exluzívabb kialakítású lakásokban építettek ki fürdőhelyiséget. A nem túl tehetős lakóknak közös mosdókon kellett osztozniuk, illetve a közfürdőkben volt alkalmuk tisztálkodásra. Akkoriban még a mosást is közös helyiségekben tudták csak elvégezni. Jellemzően az első világháború előtti időkben vált általánossá az, hogy a lakásokat már fürdőszobával látták el, viszont a háború után ez megváltozott. Szükséglakásokat kellett építeni viszonylag gyorsan és ez leginkább a komfort nélküli építmények létesítését hozta magával. Gyakori volt ebben az időszakban, hogy jó pár család együtt, közösen használhatott egyetlen fürdőszobát.

Mi történt ezután?

A XX. században, amikor a lakások építése felgyorsult, már természetes volt, hogy fürdőszobával együtt építették a lakásokat, ekkor persze még állami lakásokról beszélünk. A század vége felé – amikor a bérlők részére értékesítették az ingatlanokat, a komfortosítás már a tulajdonos feladata lett.

A mostani helyzetet pedig már mindenki ismeri, a fürdőszoba életünk fontos és már teljesen természetes része lett. A kialakítása, a luxustól az egyszerűig pedig kizárólag pénztárcánk nagyságán és kreativitásunkon és képzeletünkön múlik.

Forrás: wikipedia

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük