A fürdőszoba

fürdőszoba

A fürdőszoba
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

A fürdőszoba

Érdekességképpen néhány gondolatot osztanék meg olvasóimmal a fürdőszobáról, mely a XXI. században már teljesen természetes dolog minden házban.

Amit a világháló ír a fürdőszobáról:

„A fürdőhelyiség a hivatalos nyelvhasználatban az egészségügyi helyiségek közé tartozó egyes mellékhelyiségek gyűjtőfogalma. Magában foglalja a fürdőszobát, a mosdót és zuhany(ozó)fülkét. Megléte, illetve minősége a lakás komfortfokozatát illetve az egyes szálláshelyek besorolását befolyásoló tényező. (Két vagy több fürdőhelyiség esetén a köznyelv a lakás komfortfokozatát dupla komfortosnak, illetve luxusnak nevezi.) Bár továbbra is a fürdőszoba a legjellemzőbb fürdőhelyiség, helytakarékossági vagy funkcionális szempontok alapján számos esetben fürdőszoba (vagy az egyik fürdőszoba) helyett zuhanyozófülkéket létesítenek.

Napjainkban a fürdőhelyiségek berendezései egyre több, egyre kényelmesebb funkciót nyújtanak. A fürdőhelyiség kialakításának esztétikai szempontjai is teret kapnak. Ennek következtében a fürdőhelyiség egyre inkább divatcikké válik.”

(forrás: wikipedia)

Mióta létezik fürdőszoba Magyarországon?

Réges-régen még víz sem, nem, hogy fürdőszoba nem volt a lakóházakban és talán nem is olyan réges-régen. A XIX. században kezdődött már némi változás e tekintetben. Az idő múlásával és a higiénia fejlődésével viszonylag gyorsan általánossá vált, hogy a lakásokban megjelentek az úgynevezett vizes blokkok. Persze nem minden lakásban, csak az exluzívabb kialakítású lakásokban építettek ki fürdőhelyiséget. A nem túl tehetős lakóknak közös mosdókon kellett osztozniuk, illetve a közfürdőkben volt alkalmuk tisztálkodásra. Akkoriban még a mosást is közös helyiségekben tudták csak elvégezni. Jellemzően az első világháború előtti időkben vált általánossá az, hogy a lakásokat már fürdőszobával látták el, viszont a háború után ez megváltozott. Szükséglakásokat kellett építeni viszonylag gyorsan és ez leginkább a komfort nélküli építmények létesítését hozta magával. Gyakori volt ebben az időszakban, hogy jó pár család együtt, közösen használhatott egyetlen fürdőszobát.

Mi történt ezután?

A XX. században, amikor a lakások építése felgyorsult, már természetes volt, hogy fürdőszobával együtt építették a lakásokat, ekkor persze még állami lakásokról beszélünk. A század vége felé – amikor a bérlők részére értékesítették az ingatlanokat, a komfortosítás már a tulajdonos feladata lett.

A mostani helyzetet pedig már mindenki ismeri, a fürdőszoba életünk fontos és már teljesen természetes része lett. A kialakítása, a luxustól az egyszerűig pedig kizárólag pénztárcánk nagyságán és kreativitásunkon és képzeletünkön múlik.

Forrás: wikipedia

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük