A jó ingatlanközvetítő

a jó ingatlanközvetítő

A jó ingatlanközvetítő
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Azt mondhatjuk – persze a vélemények eltérőek ebben a témában is -, hogy az ingatlanos szakma, foglalkozás, hivatás – bárhogy is nevezzük, nem tartozik épp a legnépszerűbb állások közé.

Noha álláskeresők ezrei jelentkeznek  ingatlan közvetítő, tanácsadó pozíciókra, a betöltött állások száma alig közelíti meg ennek tíz százalékát. Persze a hirdetők szemszögéből sokan megfelelnek az álláspályázatokban felállított „követelményeknek”.  Mégis a karrier, vagy egyáltalán a munka sikere a személyes elhivatottságon és elköteleződésen múlik – ez az én véleményem.

A jó ingatlanközvetítő ismérve szerintem ehhez a munkához – nyilván nem csak ehhez, de itt fokozottan fontos – elengedhetetlen a kifogástalan kommunikáció, a határozott fellépés. A rések nélküli tájokozottság, az ügyfélközpontú gondolkodás, az empátia, és nem utolsó sorban a türelem és a kitartás.

Több ingatlanos ismerősöm elmondása alapján munkájuk – a hiedelmekkel ellentétben – nem mondható a nyugalmas és stresszmentes „lébecolásnak”, és biztos, havi fix jövedelemmel sem számolhatnak.

Munkája egy részét ők is az irodában töltik, hiszen frissítik, aktualizálják a meglévő hirdetéseket és fontos része a tevékenységüknek a telefonos „direkt” ügyfélszerzés is. Folyamatosan tájékoztatják meglévő ügyfeleiket az ingatlanukkal kapcsolatos állapotokról és szakmai véleményt adnak. Illetve a további lépésekhez pedig segítséget nyújtanak.

A jó ingatlanközvetítő személyesen is ellátogat meglévő és új ügyfeleikhez, ez elengedhetetlen része a munkának. Az adott helyen egy valóban jó és korrekt, szakmailag tapasztalt a jó ingatlanközvetítő véleményezi is az adott ingatlant. És teljesen reális képet ad annak jelen pillanatban meghatározható értékéről. (Ez sokszor arra a tényre alapozott információ, hogy a környék hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanjai mennyiért keltek el.)

Ingatlanok bemutatása

A másik oldala a munkájuknak az ingatlanok bemutatása, melyek adatbázisában szerepelnek, s melyre éppen érdeklődő van, s a két fél – eladó és érdeklődő – bemutatása egymásnak. Ezek után következik általában maga az ajánlatkérés – persze ez kettejük személyes találkozása nélkül is lehetséges.

Munkájuk, ahogy láthatjuk eléggé változatos. Aki vállalja a fix fizetés nélküli munkát és megbízva saját tudásában és rátermettségében. Illetve érez magában kellő empátiát és tiszteletet az emberek felé, alázatot a munka iránt, annak helye van az ingatlanos szakmában.

A jó ingatlanközvetítő munkája, legyen az akár specialista (róluk bővebben is írtam nemrégiben megjelent könyveimben) megkívánja a teljes embert. Hiszen nem titok, hogy egész napos elfoglaltságot is jelenhet, nem kímélve a vasárnapokat sem.

Egy valóban elhivatott ingatlanos nem mond nemet egyik napszakra sem – nyilván ésszerű határokon belül – ha hívása lenne egy ügyféltől. Hiszen tudja, hogy ellenkező esetben elvesztheti kliensét egy pillanat alatt.

Miről ismerszik fel tehát maga a valóban a jó ingatlanközvetítő?

Azt gondolom az empátiáról, a tisztességről és a valódi felelősségvállalásról. Ha megtaláltad a megfelelőt, látni fogod, hogy rugalmas. Nem fog gondot okozni neki, ha hétvégi időpontban érnél rá, és az sem, hogy nagyobb távolságon lévő ingatlant is megmutasson. Látni fogod rajta, hogy határozott, érezni fogod a társaságában, hogy „ügyed jó kezekben van”. Kellően meggyőzőképes de nem akar rád erőltetni semmit! (Van ugyanis egy vékony határvonal a kettő között). Biztos lehetsz abban, hogy jól választottál, ha tudatja veled, hogy akár értékesíteni kívánsz, akár vásárolni, szükséged lehet olyan szakemberre is, aki abban nyújt valós segítséget, ami nem az ingatlanos hatásköre! Kvázi nem okoskodik olyan dolgokban, amihez nem ért, csak, hogy rád tukmáljon valamit. (pl. értékbecslés, hitelintézés, esetleg statikus vagy építész). A jó közvetítő megmarad saját berkein belül, hatáskörét nem lépi túl, és nem próbál  tanácsot adni olyan dolgokban, ami nem az ő feladata.

Noha sok lelkes, kezdő ingatlanos jelenik meg minden időszakban, és távol álljon tőlem, hogy bármilyen konzekvenciát levonjak rátermettségükről és/vagy hivatástudatukról, de annyit azért leszögeznék:

A szakmában való jártasság jelentsen előnyt, ha ingatlanközvetítőt keresel. Ugyan az alapokat el lehet sajátítani, főleg, ha valóban elköteleződött „újoncról” beszélünk, de valódi szakemberré válni jóval több idő és jóval több tapasztalat szükségeltetik.

A piac naprakész ismerete, annak változás-követése és maximális helyismeret – főleg Budapesten – elengedhetetlen. Az épületek első látásra történő megtekintésekor egy profinak tudnia kell az ingatlan és a környék negatív és pozitív aspektusait, meg merem kockáztatni, hogy még a tulajdonosnál is jobban! Ehhez viszont nem lesz elegendő egy-két hónapos ingatlanközvetítő tapasztalat.(szerintem)

Ez lett volna egy értékbecslő véleménye – vagy nevezhetjük reményem szerint egy pici segítségnek is – arra az esetre, ha a jó ingatlanközvetítő szükséges.

Nemrég megjelent cikkemben az ingatlanos felelősségéről írtam.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük