A napelem

A napelem

A napelem
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Mi is az a napelem, miért annyira nagy segítség számunkra az ebből nyert energia?

Nem is kell sokat beszélni arról, hogy milyen időjárás uralkodik mostanság a bolygón. Az egyre melegebb időjárás, a hosszú órákig tartó tűző napsütés a lakosság nagy részének egészségére is már-már megterhelő. Ez ellen rövid távon semmit sem tehetünk. Annyit viszont igen, hogy hosszan tartó napos időszakokat akár előnyünkre is fordíthatjuk.

Mi ez az előny?

A napelem – ami egyszeri befektetéssel – hosszú évekre megoldást nyújthat a takarékos és környezetbarát életvitelünk eléréséhez.

A napelem segít nekünk a napenergiát árammá alakítani.

Tudjuk, hogy a napenergia nem más, mint a nap sugárzásából nyert energia. A napelemek gyakorlatilag elektromos energiává alakítják azt az elektromágneses sugárzást, melyet a nap a Földre továbbít.

Hogyan működik a mai modern és korszerű napelem?

Egészen egyszerű el alapján. Működése folyamán az általa előállított egyenáramú feszültség tovább „halad” az úgynevezett inverterbe. Az inverter ezt a feszültséget alakítja át azzá a váltóárammá, mely már felhasználhatóvá válik számunkra a háztartásban, mindennapi szükségleteink szerint.

A napelemes rendszernek a központi egységét alkotják maguk a napelemek. Ezek a napelemek tartószerkezetekkel kerülnek rögzítésre.

Hova kerülnek a napelemek?

Bizonyára ezt is sokan tudják, és noha vannak extrém helyzetek, de a napelemek helye általánosságban a házak teteje. Itt érvényesül ugyanis a legjobban a napsugárzás minden oldalról, semmi sem árnyékolja.

Mik az előnyei ennek az energiának?

Egyik hatalmas előnye az, hogy a napenergia gyakorlatilag kimeríthetetlen és mindenki számára elérhető.

A napelemmel előállított áramforrás zaj-és káros anyag kibocsátás mentes, illetve passzív – mely manapság egyre inkább megszólítja az emberiséget, a környezettudatos réteget mindenképp. A napenergia használatával gyakorlatilag függetlenné válhatunk a minket már-már lehetetlen helyzetben tartó energiaáraktól és azok folyamatos emelkedésétől.

Természetesen azt az áramot, melyet nem „használunk” el, el is tárolhatjuk egy energiatároló rendszerben. Ezt nevezik akkumulátor rendszernek, mellyel más-más időpontokban is felhasználhatjuk a napelem által termelt áramot.

Folytatom…..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük