Arató és cséplőgépek a XXI. században

arató és cséplőgépek

Arató és cséplőgépek
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Arató és cséplőgépek a XXI. században

Arató és cséplőgépek: Elég nagy téma és nagyon időszerű is, hogy az őszi betakarítások lassan befejező tevékenységéhez elengedhetetlen gépekről is ejtsünk pár szót.

A gabonatermesztés már több száz év óta hagyomány Magyarországon is. Anno, a kezdetekkor, ha lehet így mondani, az időjárási viszonyok még jóval kedvezőbbek voltak a növénytermesztés számára, mint manapság. Ettől függetlenül a hagyomány töretlenül megmaradt azóta is, különös tekintettel a búzatermesztésre. Ami azt illeti egy átlagos és – vismajortól mentes – időszakban egy hektáron akár hét-nyolc tonna gabona is termeszthető.

A búzatermesztéshez is elengedhetetlen segítség – sőt inkább kizárólagos megoldás már – az arató-cséplő gép. Amit emberi erővel hatalmas munka és persze idő lenne elvégezni, azt az arató-cséplő gép a lehető legrövidebbre csökkenti.

Mióta használunk arató-cséplő gépeket?

Nos, Magyarországon először az ezerkilencszázas évek közepén gyártottak arató-cséplő gépeket. A felhasználói siker ellenére azonban a hazánkban használatos gépeket már külföldről finanszírozzuk, exportáljuk, mivel a hazai gyártás röviddel az első próbálkozások után meg is szűnt.

Az arató-cséplő gépek fajtái

Az arató-cséplő gépek más és más szemes termények betakarítására alkalmasak. Ami az egyetlen feltétel a terménynél az, hogy jól csépelhető legyen. Ez annyit jelent, hogy a magok pontosan megfelelő mértékben érettek legyenek, azaz könnyen kiváljanak a kalászból. Ha ideje korán aratunk, akkor szétszóródnak a magok, ha túlérettek, akkor pedig az úgynevezett pergési veszteség lesz a hatékonyság halála.

Alapvetően az arató-cséplő gép három fajta művelet végzésére alkalmas. Aratásra, majd a cséplésre, végül pedig a tisztításra. Első körben levágja a gép a gabonát és közvetlenül ez után (szárával együtt) a kalászt a cséplőrészbe helyezi. Itt folyik a gabonamagok szétválasztása a kalásztól.

Olvassa el az előző a mezőgazdasági energiaforrásairól írt cikket.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük