Az irányár képzése

Az irányár

Az irányár képzése
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Amikor szeretnénk eladni ingatlanunkat, nagyon sokszor egyéni „akciókba” kezdünk, remélve az anyagi megtakarítást, és saját magunkba fektetett bizodalmunk az egekig képes megnőni. Azt gondoljuk, mi leszünk az elsők, akik majd megváltják a világot és mindenféle segítség nélkül – noha tapasztalattal és hozzáértéssel nem rendelkezünk – jó nagy haszonnal, értékbecslő nélkül, ingatlanszakember nélkül, pillanatok alatt értékesítjük lakásunkat, házunkat.

Van, hogy ez így sikerül is, hiszen az élet kiszámíthatatlan. Reális esély viszont kevés van erre, ezt mutatják a tapasztalatok. A következőket számításba véve ellenben a lehetőségeink egy kiváló üzlet megkötésére ugrásszerűen megnőhetnek:

A megfelelő – a valóban megfelelő (!)

Az irányár képzése igen fontos. A túl magas, vagy épp túl alacsony ár – persze más szempontokat figyelembe véve – mindenképp előnytelen. Ezért olyan fontos az értékbecslői szaktudás igénybe vétele. Túlzás nélkül állíthatom, hogy minden ezen múlhat. Ha valami rosszul sül el, utána már érvénybe lép egyik kedvelt szólásom: „Késő bánat, eb gondolat!”

Ha reális az irányár nagyon kedvezően befolyásolhatja az értékesítést, persze azzal együtt, hogy az áralku lehetőségét is figyelembe vesszük, melyről sokan elfeledkeznek. Nyilván nem arra gondolok, hogy labdaként ide-oda dobálózunk a milliókkal, vagy súlyos százezrekkel. Inkább arra próbálok rávilágítani, hogy egy ésszerűen, okosan és előrelátóan megállapított irányár lényegesen pozitívabb érzést kelt az érdeklődőben. Az „okos” irányárból világosan látszik, hogy abból néhány tízezres biztosan lefaragható!

Ha minden esetben reálisan, ám igen is taktikusan állapítjuk meg az irányárat, az szinte biztosan hajtani fogja a vizet a saját malmunk forgókerekébe! Úgy gondolom, hiszen tapasztalom, hogy az értékbecslés fontossága nem képezi vita tárgyát. Aki igénybe veszi nem is szándékozik vitatkozni ezzel, hiszen saját bőrén is megtapasztalja óriási szerepét, ami az eladás sikerességét katalizálja. Szerencsére ez látható is a mindennapi életben, hiszen ugrásszerűen megnőtt az utóbbi pár évben azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akik szakértő segítségét bevonva adták el gyorsan és sikeresen ingatlanjukat. Ez alatt nem kevesebbet értek, mint a vágyott: nyertes-nyertes pozíciót. Mi van, ha?

Nem jó az irányár:

 • Kidobjuk a hirdetésre szánt pénzt az ablakon, hiszen egy bizonyos idő után azt tapasztaljuk, hogy nem, vagy alig jelentkeznek az ingatlanra. A kis számú érdeklődő már az első telefon után köddé válik. Ha mégis eljön, soha többé nem látjuk viszont.
 • Az eladási procedúra rendkívül hosszú időre nyúlik, lehet, hogy évekbe telik, mire – rengeteg ármódosítás után – végre elkel az ingatlan.

az irányárár:

 • Ha kellően átgondolt és értékbecslő segítségével állapítjuk meg az árat, az egészen biztosan reális lesz, nem fog senkit elriasztani és minden kétséget kizáróan valós lesz. Ezzel nyilvánvalóan megnöveljük az érdeklődők számát. Ezzel pedig nem kevés pénzt spórolhatunk, ami a hosszúra nyúló hirdetésekkel járó kiadások mellett nem lenne lehetséges.
 • Igen gyorsan elkelhet az ingatlan, és a vételárat hamar a magunkénak tudhatjuk. Nem okozunk magunknak (ár alatti értékesítés) anyagi veszteséget, és érdeklődőben sem lesz hiány a túl magas ár miatt. Az is fontos, hogy a „gyanúsan olcsó” kategóriát is elkerüljük, s ne soroljuk lakásunkat azok közé!
 • A jó ár eredménye egy gyors és mindkét fél számára kedvező adásvételi szerződés lesz, mellyel felesleges és bosszantó köröktől kímélhetjük meg magunkat, ami egy rossz irányárnál évekig történő, görcsös árulást eredményezne. Végül pedig egy végső elkeseredésből történő, elhamarkodott, átgondolatlan árcsökkenést végrehajtva, jóval a reális ár alatt adnánk el egy egész élet munkáját.

Ne becsüljük tehát alá az értékbecslő fontosságát. Ez egy szakma. Van létjogosultsága, talán nem is véletlenül. Rendeljél ingatlan értékbecslést!

Van véleménye? Beszéljük meg! Szeretettel várom a kommenteket a leckével kapcsolatosan, hogy a felmerülő kérdésekre válaszolhassak!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

2 thoughts on “Az irányár képzése”

 1. Az lenne a kérdésem, hogy ha az értékbecslő mondjuk 57 millióra becsülte a lakásomat, akkor mennyiért hirdessem meg? Mondjuk 58-ért? Vagy lehet kicsivel több is? Nem vagyok biztos, hogy egy laikus 1M Ft különbséget észrevesz ezeknél az áraknál.

  1. Mészáros Ferenc

   Kedves Gergely!
   Az értékbecslő az értékelés során azt az árat állapította meg, amennyiért még érdemes eladni.
   Nagy alkupozíciót nem érdemes rátenni az árra.
   Én 59.9 Mft.-re tenném az irányárat, és szondáznám a piacot. Csörög-e a telefon?
   Ebből az árból még mindig lehet lefele menni.

   MF.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük