Berendezések értékbecslése

berendezések értékbecslése

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el ezt a lejátszót! 

Eddig főként ingatlanok értékbecslésével, eladásával kapcsolatban olvashattál a blogomon, azonban irodánk nem csak ezzel a területtel foglalkozik. A Rétköz Vagyonértékelő Kft. vállalja tárgyi eszközök, műszaki berendezések, gépek, erőgépek, szállítóeszközök, termelő berendezések értékbecslése. Továbbá számítástechnikai eszközök, műszerek, vagy akár teljes raktár készletek vagyonértékelése, irodai és egyéb berendezések értékbecslése.

Szolgáltatásunk:

Értékbecslési szolgáltatásunkkal számos előnyhöz juthat céged, akár adás-vételről, pályázatról, hitelfelvételről legyen szó. Vagyonod, tárgyi eszközöd értékbecslésével, akkor pontos lesz az üzleti vagyonmérleged, és az eszközeid mérleg szerinti nyilvántartása is. Az értékeléshez eszközönként változó dokumentumokra van szükség, az értékbecsléshez fontos az eszközlista. Illetve a beszerzési érték, a beszerzési ár, nettó érték információk, műszaki leírás, gépkönyv, és a többi.

A műszaki berendezés értékbecslése alapos folyamat, melynek során több szempontot is figyelembe veszünk, ezek a közgazdasági alapfogalmakkal tisztában lévők számára ismerősek lehetnek. Az értékelésnél figyelembe vesszük: a használati értéket, vásárlás esetén a tényleges beszerzési árat. Továbbá saját előállítás esetén az előállítási költségeket, apport esetében a létesítő okiratban szereplő értéket. Térítés nélküli átvétel esetén piaci értéket, vagy más nyilvántartási értéket, továbbá a beszerelési és beüzemelési költséget is. A piaci értéket azonban nem csak ezekből a fent említett tényezőkből, de a piaci összehasonlító adatok figyelembevételével kell összességében megállapítani.

A berendezés értékbecslése során figyelembe veendő tényezők:

•  használati értéket,
•  beszerelési, beüzemelési költséget.
•  vásárlás esetén a tényleges beszerzési árat,
•  saját előállítás esetében az előállítási költségeket,
•  apport esetében a létesítő okiratban szereplő értéket,
•  térítés nélküli átvétel esetén, piaci értéket, vagy nyilvántartási értéket.

Látható hát, hogy egy eszköz értéke mennyi tényezőből adódik össze, ezért a pontos meghatározáshoz olyan szakember szükséges, aki megfelelő szaktudással és jártassággal áll hozzá az értékbecslési folyamat elvégzéséhez. A tárgyi eszközök értékelésénél a fenti tényezők és a piaci összehasonlító adatok figyelembevételével kel a piaci értéket megállapítani. Vannak olyan eszközök, amelyekről viszonylag könnyű piaci összehasonlító adatokat gyűjteni (pl: gépjárművek), de többségük esetében erre nincs lehetőség (pl.: speciális gépek).
Ez esetben nettó pótlási értéken tudjuk őket értékelni.

Ha sikerült téged meggyőznöm arról, hogy a műszaki berendezések értékbecslése a rendkívül fontos feladatot valódi szakemberre bízd, kérj árajánlatot bátran tőlem! Ha még többet akarsz olvasni a témáról, látogasd meg másik gép és berendezéssel foglalkozó oldalamat.

Neked milyen tapasztalataid, érdekes történeteid vannak műszaki berendezések értékbecslése területen? Oszd meg velem kommentben!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük