Bérleti díj után, új adózás!

Új adózás, bérlet díj után

Bérleti díj adózása
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Bérleti díj adózása

Akik még mindig úgy gondolják – megjegyzem nagyon helyesen – , hogy kiadott ingatlanuk, a bérleti díj beszedése után adót fizetnek, azoknak érdekes lehet az alábbi szabályzatmódosítás. Akik pedig nyugodtan szeretnének aludni, vállalva ezzel azt, hogy némileg kevesebb pénz marad a birtokukban lakásuk, vagy házuk kiadása után, olvassanak tovább. Ha elolvassák, akkor megtudhassák, miben változnak a szabályok adóügyileg.

Hogy érdemes legyen tovább olvasni, rögtön elmondom, kedvezőbben alakulnak az adózások, tehát némileg több pénz maradhat a zsebünkben, a korábbiakhoz képest.

Miért?

Nos azért elsősorban, mert a bérlőre áthárított közüzemi díjak után ezután nem kell adózniuk a bérleti szerződéssel biztosított lakástulajdonosoknak.

Ez akkor releváns, ha a bérbe adó nem vonja bele a bérleti díj összegébe a rezsiköltséget, hanem azt, külön nyugtával igazolva veszi át a bérlőtől, akkor, amikor ő azt már kiegyenlítette. Kvázi a rezsiköltség megegyezik a bérlő által már korábban (ám ugyan abban a hónapban) kifizetett közüzemi díjakkal, s pontosan annyi összeget vesz át a bérlőtől. Természetesen így a fogyasztást mérő órák továbbra is a bérbeadó nevén maradnak. Ő minden hónapban a számlák megérkezésekor kiegyenlíti a díjakat, majd ezt követően azt a bérlőtől behajtja. Így gyakorlatilag nullára csökken az ebből származó bevétele, tehát értelemszerűen a fizetendő adó összege is nulla. A bérlők a tényleges, valós fogyasztás alapján fizetnek.

Amikor a bérleti díj ban a rezsi is benne van

Mi van akkor, ha a bérleti díj ban benne foglaltatik fixen a rezsi-és egyéb költségek (vélt) összege? Mi után kell akkor adózni a bérbeadónak? A teljesség igénye nélküli felsorolás:

–       közös költség (abban az esetben is, ha ez magában foglalja a vízdíjat, vagy mondjuk a szemétszállítás díját)

–       maga a fix albérleti díj (ha rezsiköltséggel növelt összeg van megállapítva)

–       társasház esetén a házra kötött biztosítás

–       esetleges közös képviselő munkabére

–       felújítási alap, melyet a lakók közösen fizetnek

–       a társasházban lévő közösen használatos terek takarítására fizetett díj

–       illetve a közüzemi díjak (ha a bérlő a fogyasztás alapján fizet ugyan a tulajdonosnak, ám ő a szolgáltatónak csak általányt)

Ha azonban a bérleti díj magában foglalja a közüzemi díjakat, tehát ezek összegével eleve növelt a havi összeg, akkor jobban jár a bérlő, (és megjegyzem a bérbeadó is) ha az úgynevezett egyéb szolgáltatások számlái (internet, tv, stb.) a bérlő nevére kerülnek. Így nem csak a bérleti díj lesz kevesebb, hanem a az albérlő saját igényei szerint választhat a meglévő szolgáltatások közül.

Szolgáltatásunk kiterjed az albérleti díj számítás értékbecslésére is, kérje segítségünket!

Mészáros Ferenc 
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük