Bruttó érték

bekerulesi-ertek

Bruttó érték
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Bruttó – azaz bekerülési érték fogalma

Tisztázni szeretnék néhány alapfogalmat a következő hetekben, hogy segítségére lehessek ezzel is olvasóimnak.

A mai írásban a bekerülési értékről, illetve régi nevén az úgynevezett bruttó értékről fogok beszélni.

Mi is az a bekerülési érték? A teljesség igénye nélkül – és hangsúlyozom, hogy lehetnek plusz bruttó értéket növelő tényezők – néhány nagyon fontos dolgot megemlítek, melyeket egészen biztosan össze kell adni a bruttó érték megállapításakor:

Bekerülési érték

A bekerülési érték az a minden költséget magában foglaló érték, mely a tárgyi eszköz létesítésével, illetve beszerzésével kapcsolatban felmerül, méghozzá egészen az üzembe helyezésig.

Nézzük meg részletesen, hogy nevesítve melyek ezek az összegek, melyeket mind összeadva megkapjuk a teljes bekerülési érték összegeként:

  • Először is a vételár, engedmény-felár, rakodási költségek, szállítási költségek, szerelési munkák költségei, alapozási költségek, illetve még a beszerzéssel kapcsolatos úgynevezett közvetítői költségek is.
  • Ezeken felül a bekerülési érték magában foglalja az esetleges bizományi díjakat, tartozékokat, az esetleges tartalék alkatrészek értékét is.
  • Szintén bekerülési költségként jelentkeznek a beszerzéshez kapcsolódó adók, illetékek, és a vámterhek is, valamint a biztosítási díjak, melyek az üzembe helyezésig felmerülnek
  • Az igazgatási, hatósági illetve szolgáltatási díjak szintén a bruttó érték részét képezik. Ilyenek lehetnek például környezetvédelemmel kapcsolatos termékdíjak, vagy mondjuk szakértői díjak is.
  • A bekerülési érték részei az eszközök beszerzéséhez esetlegesen igénybe vett hitelek költségei, illetve arányos fizetendő kamatai is az üzembe helyezésig.

Nos, ezek a felsorolt tételek, egészen biztosan a bruttó-bekerülési érték részét képezik.

Ami viszont nem: az előzetesen felszámított és levonható Általános Forgalmi Adó!

Egy dolog még fontos lehet:

A bekerülési értéket növeli – bár csak utólag – a korábban már használatba vett eszköz felújítási, bővítési-vagy épp helyreállítási költsége, mely persze utólag lett elvégezve. Ilyen lehet például egy balesetet szenvedett gépjármű felújítása.

Ami egészen biztosan nem növeli a bruttó értéket, (utólag sem) az olyan javítási, vagy karbantartási munkálatok, melyeket azért végeznek el, hogy az eszköz folyamatosan, zavartalanul és biztonságosan üzemelhessen.

Összegzésként leegyszerűsítve a lényeg, hogy minden olyan költséget összeadunk, ami felmerül egészen az üzembe helyezésig!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük