Daru, mint munkagép

daru

Daruk, mint munkagépek

első rész

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Daru: A műszaki gépek terén rengeteg írásom született, nézzünk meg most közelebbről egy szintén nagyon hasznos segítséget az élet számos területéről, ez pedig nem más, mint a daru.

Mi is a daru, amikor nem  madár?

A daruk olyan emelőgépek, mely nagy terhek mozgatására, illetve szállítására szolgál. Szerkezetét tekintve a daru mozgatóműből és emelőműből álló berendezés. Manapság már leginkább acélból készül, de régebben a daru anyaga még a fa volt.

Hol használjuk a darut?

A daruk már az ókori időkben is segítséget nyújtottak az emberiség számára és ez nem változott a mai napig sem. Használati területe igen széles, hiszen a mezőgazdaságban, ipari területeken épp úgy használják, mint az építkezéseknél, sőt még a közlekedésben is.

Hogyan működik egy daru?

Régebben még a darut állati erővel működtették, illetve igénybe vették a víz energiáját is, ezután pedig a gőzgép meghajtású daruké lett a főszerep. Ma már természetesen villamos energiát használunk a daru működéséhez, illetve a belső égésű motor is fellelhető, mint erőforrás.

A régmúltban használt daruk még igényelték az emberi erőt, mára pedig a motor váltotta fel az izom szerepét. Ezen kívül különbség az is a régi daruk és a ma használatos daruk között, hogy már arra is képesek, hogy a terhet egy másik helyre elszállítsák. Az ókori daruk erre még nem voltak alkalmasak.

Egy példa erre a komáromi Katolikus Templom tetején elhelyezkedő kereszt közelmúltban történt lecserélése, mely nem okozott gondot egy daru igénybevételével.

A teher megemelése a darun drótkötéllel történik és a rajta lévő horogra akasztva kötelek segítségével mozgatják a terhet.

Hatalmas segítségünk tehát ma is ez az ókorban is használatban lévő munkagép.

Természetesen a teherbírása a beépített alkatrészek milyenségétől függ, ám rendelkeznek egy speciális érzékelővel, mely – egy esetleges túlterhelés esetén – azonnal leállítja az emelést. A részletes tervek kidolgozása elengedhetetlen feladat minden daruval történő emelés előtt, erre minden esetben szakértők gondos felügyelete a garancia.

Folytatom….

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

1 thoughts on “Daru, mint munkagép”

  1. Kedves Ferenc!
    Nem találom a lejátszót.
    Melyik komáromi templomban cserélték le a keresztet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük