Daruk fajtái

daruk

A daruk – mint munkagépek

második rész – a daruk fajtái

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

A daru eredetével és annak működésével is foglalkoztam előző írásomban, most nézzük meg pár mondatban, hogy milyen fajtái vannak a daruknak. Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen ahogy azt már említettem az élet számos területén vesszük igénybe a daru szolgáltatásait.

A toronydaru

A toronydaruval leginkább építkezéseknél találkozhatunk, mivel teherbírásuk viszonylag kicsi, viszont az emelési magasságuk elég nagy. Mivel építkezéseknél használatos általában, ezért csak elég rövid ideig üzemelnek azonos helyen. Ebből adódóan fontos, hogy gyorsan és viszonylag könnyen szerelhetőek legyenek. Több fajtájuk is ismert, egyik érdekesség például, hogy vannak típusok, melyeket síneken mozgó kocsira szerelnek fel. Akadnak ezen kívül toronydaruk, melyeket autóra vagy épp utánfutóra szerelnek.

Az autódaru

Az autódaru a daruk közül az egyik legjobban mozgékony típus, melyet a gépjárműre vagy annak vontatójának alvázára szerelnek fel. Általában dízelmotorral működnek, méghozzá úgy, hogy ez a motor hajtja az egész rendszer központi szivattyúját. Hidraulikus motorok végzik tehát a mozgásokat.

Alátámasztásuk is megoldott. Ezzel elkerülhető, hogy a szerkezet mozogjon, billegjen, hiszen a gépjárműveknek rugalmas a felfüggesztése.

A konténerdaru

Van egy szintén speciális daru, mely a konténerek mozgatására lett kifejlesztve. A konténerek mindegyike szabványos méretekkel rendelkezik. A konténerdaru pontosan ezért kiváló rakodó-és mozgatóeszköz, hiszen teljesen leegyszerűsíti a munkafolyamatot. Még arra is különféle daru típusokat fejlesztettek, hogy a konténereket mely területre fogják elhelyezni. Legyen akár helye majd egy teherautó, vasúti kocsi, vagy épp egy hajó.

Az úszódaru

Természetesen a kikötőkben is vannak különféle munkálatok, épp úgy, mint a hidak építésénél. Az úszódaru egy szintén speciális kivitelű munkagép, stabilitási paraméterei kiválóak – mintegy – megelőzik a többi tulajdonságait. Fontos nézőpont ezeknél a daruknál, hogy könnyen lehessen vele minden irányban manőverezni és könnyű legyen irányítani őket.

Nos, láthatjuk, hogy a daru – mint munkagép rendkívül sokoldalú munkaeszköz. Kialakításukat tekintve is látható, hogy speciális tevékenységek végzésére különféle típusokat fejlesztettek, hogy számos területen megkönnyítsék az ember munkáját.

(Ami kimaradt)

Léteznek még bakdaruk, futódaruk, illetve kifejezetten kikötői daruk is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük