Eladáshoz értékbecslő

eladáshoz értékbecslő

Eladáshoz értékbecslő
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el ezt a lejátszót! 

Mivel rengeteg megkeresést kapok ingatlan értékbecslés témában – nyilván mert ez képezi munkám alapját – arra jutottam, bővebben is beszélek erről a témáról. Megadva ezzel a lehetőséget olvasóim számára, hogy a lehető legtöbb információt kaphassák egy helyen. Ezért röviden, tömören, ám a legmesszebbmenőkig a lényegre fókuszálva – néhány hasznos információt nyújtok azoknak, akiket ez a téma érdekel.

Ingatlan eladás – az örök dilemma – mi legyen az az ár, mely valóban reális?

Ha valaki ingatlan eladásra szánja a fejét, nyilván nem célja, hogy évekig árulja lakását, házát. Persze arról sincs szó, hogy „hűbelebalázs” módjára, a piaci áron alul,  ám minél előbb megszabaduljanak ingatlanuktól. Természetesen erre is van példa. Ám én óvakodnék a szélsőségektől, és olyan helyzetről beszélnék, mely az általam rongyosra írt mondat alap pillére: Ez nem más, mint a nyertes-nyertes pozíció.  Vagyis: Jó áron, tisztességes úton, ugyanakkor emberi időn belül értékesíteni az ingatlant.

Az első dolog, ami talán a leglényegesebb, nem más, mint a valós, piaci ár megállapítása.

Miért olyan fontos ez?

A megfelelő irányár képzése nem, hogy fontos, de túlzás nélkül állítom, hogy a legfontosabb dolog, mely az eladásban katalizátorként működik. Az eladásnál értékbecslő szakértő munkája – mondanom sem kell – elengedhetetlen a folyamatban. Az értékbecslő ugyanis, napra kész információkkal rendelkezik az ingatlanpiac aktuális helyzetéről. Ahhoz, hogy egy házat, illetve egy lakást, vagy akár egy telket értékesíteni tudjunk, tisztában kell lennünk a pillanatnyi piaci árakkal, ami nem kevés utánajárást és naprakész tájékozottságot igényel.

Egy tényleges piaci ár, egy tisztességes és valós irányár magában foglal minden kellő információt is, akár rejtve – az ingatlanról. Ez azt is jelenti, hogy az eladáshoz értékbecslő szakértő által kikalkulált ár, még az áralku lehetőségét is figyelembe kell, hogy vegye.  Kvázi valahol benne foglaltatik.

Nem megfelelő irányár képzésével nagy árat is fizethetünk

Amennyiben nem a megfelelő irányárral számolunk, több oldalon is megkárosíthatjuk magunkat. Mindjárt az első veszteség lehet a túlságosan hosszúra nyúló eladás, mely magában foglalja a hirdetés esetleges – heti rendszerességgel történő módosítgatását – amire az árcsökkentés miatt kényszerülünk.

A felesleges hirdetési költségekről már nem is szólva, melyek nem csak anyagi, de időbeli veszteséget is okoznak, nem beszélve a teljesen értelmetlen várakozásról. A túlságosan hosszúra nyúló eladás alatt nem csak napjaink lesznek bosszúság szagúak, de az érdeklődődés hiánya esetleg még elkeseredéshez is vezethet.

Ha jó az irányár – jó lesz a végeredmény is!

Amennyiben hajlandóak vagyunk szakértőre bízni az ingatlan irányárának megállapítását rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Arról nem is beszélve, hogy az értékesítési összeg jóval előbb kerül birtokunkba, egy megfelelő irányárral árult lakás után.

Elkerülhetjük azt is, hogy esetleg jóval az aktuális piaci ár alatt adjuk el egy élet munkáját, ha értékbecslőre bízzuk az irányár megállapítását. Valóban nincsen ár alatti eladás, és egy kiváló áralku pozíciót is elérhetünk. Ha szakemberre hagyatkozunk, megkíméljük magunkat a felesleges stressztől, és méltán arathatjuk le a gyümölcsét előrelátásunknak.

A jó irányár megvéd bennünket mindkét oldalon

Mint eladó, nem kevesebbet kapunk a szakértelem igénybevételéért, mint:

  • megfelelő, tisztességes árkalkulációt
  • szakértői tanácsot és hivatalos dokumentációt
  • valóban jó irányárat
  • időt és tisztességet, ami nagyon sokszor anyagiakban is mérhető, ha belegondolunk.

Üzletkötés, nyertes-nyertes pozíció, tisztességes és mindkét fél számára jövedelmező üzlet is lehet a nyugodt alvás titka. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük