Elektromos főzőlapok

elektromos főzőlapok

Elektromos főzőlapok

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Elektromos főzőlapok. Minden ingatlan természetes és fontos része a konyha, minden konyha része pedig a főzőlap. Amikor épp berendezzük otthonunkat nyilván felmerül a kérdés a főzőlap tekintetében is, jelesül – melyik típust válasszuk? A magam részéről mindenképp az elektromos főzőlap mellett tenném le voksomat. Még annak ellenére is, ha egyébként gázzal történik otthon az energiafelhasználás.

Miért jó az elektromos főzőlap?

Nos, nem mintha a legolcsóbb lenne, hiszen tudjuk, hogy a gázzal működő típusoknál az elektromos főzőlap valamivel drágább. Viszont teljesítményük magasabb, az energiaveszteségük viszont jóval alacsonyabb. Ami talán ellenük szól, hogy áramszünet esetén bizony nem lesz vacsora, illetve nem tudunk minden edényt használni rajtuk.  Nagy előnyük továbbá a teljesen sík felület. Rendkívül könnyen tisztántarthatóak, illetve nem tömődnek el bennük a fúvókák – mivel nincsenek. Így tehát használatuk sokkal biztonságosabb, mint a gázzal működő tűzhelyeké.

Az elektromos főzőlapoknak is vannak típusaik

Léteznek úgynevezett halogén elektromos főzőlapok, illetve a másik fajtájuk a fűtőspirálos főzőlap.

A halogén főzőlap infravörös fénnyel működik, a fűtőspirálos pedig az elektromos ellenállás felmelegítésével teszi lehetővé a főzést. Természetesen mindkettő rendelkezik bevonattal, mely törhetetlen kerámia, ami nyilvánvalóan ellenáll a magas hőmérsékletnek.

Néhány szó az indukciós főzőlapról

Ahogyan az elektromos főzőlapok, az indukciósak is árammal működnek. Itt azonban speciális tekerccsel létrehozott mágneses mező alakul át hővé működés közben. Emiatt van az, hogy az indukciós főzőlapoknál csak bizonyos típusú – hozzá alkalmas – edények használatára van lehetőség. Emellett rendkívül hatékonyak, könnyen tisztíthatóak és az égési balesetek esélye is kevés, hiszen magának a felületnek a hőmérséklete igen alacsony.

Mielőtt választanánk, vizsgáljuk meg igényeink és pénztárcánk szerint, hogy melyik típus számunkra a legmegfelelőbb.  Nézzük meg az adott gép energiafogyasztását, méretét. Fontos, hogy az otthoni elektromos hálózati rendszert nézessük meg villanyszerelő szakemberrel, hogy egyáltalán alkalmas-e elektromos főzőlap üzemeltetéséhez. Amennyiben nem bírja el a hálózat, van lehetőség a megfelelő amper kiépítésére, ám ez szintén jelentős anyagi költséggel jár, nem beszélve a hozzá tartozó munkálatokról.

Döntsünk okosan!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük