Elektromos kandalló

elektromos kandalló

Elektromos kandalló

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Elektromos kandalló: Még tartja magát az ősz, a kellemes időjárás, de hamarosan muszáj lesz bemelegíteni otthonunkat. Az elektromos kandallóról szóló írásomban nem feltétlenül a fűtés ezen módjára bíztatnék senkit, inkább a kellemes érzésre, a mentális melegségre otthonunkban.

Érdemes megismerni az elektromos kandallók előnyeit és esetleges hátrányait is még a vásárlás előtt.

Először is jó, ha leszögezzük, hogy az igazi, fával fűtött kandalló és az elektromos kandallók közötti különbség számottevő, mind látványban, mind pedig fűtési hatékonyságban és költségben is. Viszont előkészületekre, kialakításra, építésre nincsen szükség, csak egy konnektorra.

Fűtés elektromos kandallóval

Nos, ez az egyik dolog, amit én – személy szerint – nem ajánlok senkinek. Nyilván erre is alkalmasak az elektromos kandallók, azonban hatékonyságuk inkább egy hősugárzóval egyenlő és a velük való fűtés igencsak borsos árú elektromos áram tekintetében. Látványban viszont egészen kellemesek, nélkülözve persze a fa égése során jellemző pattogást, tűzropogást. (Noha vannak típusok, melyek képesek a tűzropogást is imitálni.)

Energiafogyasztása miatt érdemes óvatosnak lennünk

Az elektromos kandallók lehetnek beépíthetőek is, illetve pusztán szabadon álló, mint egy bútordarab. Teljesítményük általában ezer és kétezer watt közötti, tehát meglehetősen magas. Sok otthonban az elektromos rendszer nem is alkalmas ekkora terhelésre.

Ahogy már említettem, az elektromos kandallóval való fűtést nem javasolnám – különös tekintettel a mostani árakra – inkább pótfűtésre, kiegészítő fűtésre, illetve a kellemes látvány miatt.

Elektromos kandalló előnyeit nézve

Vannak elektromos kandallók, melyek fényereje is szabályozható, és a 3D hatásnak köszönhetően nagyon valósághű képet adnak.

Az egyik érv az elektromos kandalló mellett, hogy egy valódival ellentétben kevésbé számít baleset-és tűzveszélyesnek. Nem kell attól tartani, hogy egy szikra esetleg kipattan, illetve füstszivárgás sem lehetséges, lévén, hogy nem ég benne semmilyen anyag.  Az elektromos kandalló használatakor lehetőség van arra is, hogy kizárólag a látvány hatást kapcsoljuk be, fűtés nélkül.

Mindemellett az elektromos kandallókhoz egy termosztát is tartozik, így könnyen szabályozhatóak. Túlmelegedéstől sem kell tartani, hiszen beállítható a hőmérséklet igényünk, illetve bizonyos hő elérése után automatikusan kikapcsolódnak.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük