Energetikai besorolás II.

energetikai besorolás, szél energia

 

Energetikai besorolás
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Megrendeléskor a következőkre számíthat, ha energetikai tanúsítványt szeretne készíttetni.

A személyes találkozás alkalmával felmérjük az ingatlan alaprajzát, melyre az ingatlan területének és külső határoló felületek meghatározása miatt van szükség. A mérés modern, lézeres távolságmérővel történik. Megvizsgáljuk továbbá a külső határoló rétegeket is, tehát a külső falakat, nyílászárókat, födémeket és padlókat. Természetesen ezeket is méréssel vizsgáljuk, semmilyen bontásra nem kerülhet sor általunk.

Az energetikai tanúsítványhoz szükséges további adatok meghatározása:

Megvizsgáljuk az ingatlan fűtési rendszerét, meleg víz-adó rendszerét, megállapítjuk az energiahordozók fajtáját a fűtés szempontjából. Fontos a kazán típusa is továbbá a hő-leadók szabályozhatósága is lényeges adat az energetikai besorolás hiteles elkészítéséhez.

A mérések után fotódokumentációt készítünk a vizsgált szerkezetekről és a külső homlokzatokról. Kizárólag a vizsgált szerkezetekről készítünk fotókat, ingatlana belsejéből semmi más nem látszódhat! Céges oldalamon egyébként példát is találhat mindenről.

Az energetikai besorolás elkészítésének további lépései:

A felmérés után a helyszínen az ingatlan egyéb fontos adatainak felvételére is sor kerül, mely magában foglalja az ingatlan építési évét, a tulajdoni lap szerinti tulajdonost, illetve a helyrajzi számot. Amennyiben az építés pontos éve nem ismert, akkor az évtized behatárolására hagyatkozunk. A helyszínen történő utolsó lépés annak megbeszélése, hogy a tanúsítványt milyen módon juttatjuk el önhöz. Ez számos formában történhet a postai úton történő kézbesítéstől az elektronikus útig, ritka esetben akár személyesen is. A helyszínen történik még a számla kiállítása is, hiszen a legtöbb esetben személyes találkozás csak ilyenkor történik.

Mi történik ezután, mikor készül el a tanúsítvány?

A felmérést a számítási rész elkészítése követi, amely során meghatározásra kerül az energetikai besorolás. Ez a munkafolyamat nálunk a WinWatt elnevezésű programmal történik.

Az elkészült dokumentumot feltöltjük az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) hivatalos kormányzati oldalára. A feltöltési folyamat végén megkapja az energetikai tanúsítvány az egyedi azonosítóját, az úgynevezett HET számot. Ez után a megbeszélt módon eljuttatjuk önhöz a hiteles energetikai tanúsítványt papír formában a helyszínen korábban megbeszéltek szerint.

Utolsó lépésként eljuttatjuk Önnek a tanúsítványt a helyszíni felmérés során megbeszélt módon.

Ha szüksége van energetikai tanúsítvány elkészítésére, figyelmükbe ajánlom a https://tanusitodoktor.hu/ weboldalt.

Olvasd el az előző részt is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük