Energetikai tanúsítvány

energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Mit kell tudni nagy vonalakban az energetikai tanúsítványról?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, mely a felmért lakás, a ház (tehát ingatlan) energetikai besorolását mutatja.

A tanúsítvány tíz évig hiteles, azonban vannak esetek, amikor korábban is érvényét vesztheti, akkor természetesen új energetikai besorolás elkészítésére van szükség.

Ilyen eset például, ha az ingatlanon jelentős felújítás történik, mely befolyásolja annak energiafogyasztását. Például kazáncserét eszközölnek, vagy felújításon esik át a ház, mondjuk hőszigetelést kap, illetve bővítésre kerül. Néhány esetben az ingatlanra vonatkozó energetikai besorolás jogszabályi háttere változik, ekkor is új energetikai tanúsítvány készül.

Mikor kaphat például „BB” energetikai tanúsítvány besorolást egy ingatlan?

A „BB” kategória hivatalos megnevezése: „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő”.

Ezt a besorolást akkor kapja meg az ingatlan, ha 80-100 százalék közé esik az energetikai jellemzője, illetve a megújuló energia részaránya eléri legalább a 25 százalékot. Ebből az is látszik, hogy ha az épületnek nincsen megújuló energiaforrása, akkor ilyen besorolást nem kaphat, csak maximum CC besorolást.

Mikor kaphat például „AA”, vagy  még jobb besorolást egy ingatlan?

Az „AA”” kategória hivatalos megnevezése „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb”.

Ezt a besorolást azok az ingatlanok kaphatják, melyek összesített energetikai jellemzője nyolcvan százalék, vagy attól kisebb, illetve a megújuló energia részaránya legalább ötven százalékos.

Milyen további energia besorolási osztályok vannak?

A besorolási osztályok jelölése 2016. január 1-től megváltozott, ettől az időponttól kezdve az osztályok betűjelzései megkettőződtek. Jelenleg AA++-tól JJ-ig terjed a besorolási skála.

energetikai besorolás

Energetikai minőségi osztályok

Mennyi idő alatt készül el az energetikai tanúsítvány?

A helyszíni felmérés a megrendelés után általában 1-2 napon belül megtörténik, előfordulhat kivételes esetben, hogy akár aznap is. Az energetikai besorolás a felmérés után 24-48 órán belül elkészül, természetesen figyelembe véve a megrendelőre vonatkozó adatmegküldési határidőket is!

Folytatása következik…

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük