Ergonomikus fürdőszoba

Ergonomikus fürdőszoba

Ergonomikus fürdőszoba
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Rengeteg kényelmetlenséget és bosszúságot megspórolhatunk magunknak, ha lakásunkat, házunkat az ergonómia szabályainak megfelelően alakítjuk, tervezzük és kivitelezzük. Ha otthonunkban valóban kényelmet szeretnénk és örömmel végezzük napi tevékenységünket, akkor feltétlenül figyelembe kell vennünk az ergonomikus kialakítást minden helyiségben. Ez alól természetesen a fürdőszoba sem kivétel, hiszen a mindennapos tisztálkodás alapvető része életünknek.

Milyen egy ergonomikus fürdőszoba?

Alap dolgokra gondolok elsősorban. Úgy, mint a nyílászáról megfelelő irányba nyílása, főleg, ha egy nem túl nagy helyiségről van szó. Ugyan ez a helyzet a zuhanykabin ajtajával is, illetve a fürdőszobában lévő szekrények nyílásával szintén. Mielőtt kialakítjuk a fürdőszobánkat, alaposan tervezzük meg, ha viszont „készen kaptuk”, akkor is van lehetőség az alakításra.

Jól gondoljuk át, hol lesznek a szekrények, a zuhanykabin és azok ajtajai vajon tényleg jó irányba nyílnak-e? Például a mosdókagyló alatt lévő szekrény, vagy a felső, tükrös szekrény ajtajának nyílása kifejezetten fontos a kényelem szempontjából főleg, de természetesen a kellemetlen ütközések elkerülése miatt is.

Az ergonomikus fürdőszoba része lehet természetesen a WC is, főleg, ha más lehetőségünk nincsen. Fontos a kényelmesen és makulátlanul tisztántarthatóság. A WC csésze mellett elengedhetetlen a megfelelő nagyságú hely a zökkenőmentes használathoz és higiéniához.

A kád is az ergonomikus fürdőszoba fontos része

Egy ellazító, nyugtató fürdő elengedhetetlen része kényelmünknek. A megfelelő méret kiválasztása, a kád formája igen lényeges dolog, gondoljunk csak bele. Rengeteg típus létezik, kezdve az egyenes kádaktól a sarok kádakig, illetve vannak már beépítetlen, úgynevezett térben elhelyezkedő fürdőkádak is. Kényelmük mellet igen tetszetősek és modernek, feldobják a fürdőhelyiséget.

Az ergonomikus fürdőszoba fontos elemei a kiegészítők, a kisebb-nagyobb tárgyak. Ezek kiválasztásánál is legyen lényeges számunkra a biztonság mellett a kényelem is. Gondolok itt például a fürdőkádnál elhelyezkedő kapaszkodóra, vagy a szappantartóra, és még sorolhatnám. Ezek felhelyezésekor is fordítsunk figyelmet életvitelünkre, és az abból adódó napi teendőink során a praktikusságra és kényelemre!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük