Értékbecslés kisajátításkor

Értékbecslés kisajátításkor

Értékbecslés kisajátításkor
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót! 

Érdekes téma a mostani, ez is abba a kategóriába tartozik – véleményem szerint – melyről nem lehet elégszer beszélni.  Nem másról fogok most írni, mint a kisajátításról. Kisajátításról, ami jelesül az ingatlanokat érinti.

Mennyire jellemző Magyarországon a kisajátítás?

Noha nem minden ember életében jelenik meg ez az eshetőség, ha ingatlannal rendelkezik, de azért egyre gyakoribb, sőt számottevő mértékben jelenik meg a kisajátítás kis hazánkban is.

Ha ingatlana van, akkor néhány nagyon fontos információval nem árt tisztában lennie. Nem, hogy nem árt, sokkal inkább létfontosság, hogy tudomása legyen a hatályos törvényekről, és ha van olyan, akkor az esetleges törvénymódosításokról is.

Rögtön megemlítem és remélem sokak számára hasznos, hogy a kisajátítás feltételeit, a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény 2008. január 1. napjával lépett hatályba, s rendelkezéseit 2013. július 1. napjától a 2012. évi CLXXXIV. törvény módosította.

Érdemes böngészni, értelmezni, és ha kérdés, vagy felvetés lenne, akkor mindenképp konzultálni egy – a törvényt behatóan ismerő – szakemberrel, hogy jogainkkal és nyilván kötelességeinkkel is kellőképp tisztában legyünk.

Mikor, illetve milyen okokból történik a kisajátítás?

A kisajátítás konkrétan magánkézben lévő ingatlanok esetén azt jelenti, hogy az állam, illetve az önkormányzat – különféle okokra hivatkozva – egyoldalúan saját tulajdonába veszi azt.

Tehát, mikor kérhető az értékbecslés:
– önkormányzati érdekből történő kisajátításkor értékbecslés
– állami érdekből történő kisajátításkor értékbecslés
– egyéb esetekben történő kisajátításkor értékbecslés (lásd a törvényben)

Fontos információk a kisajátítással kapcsolatban – a teljesség igénye nélkül:

– Kisajátításhoz kisajátítási terv készül, mely földmérői feladat. Ezért nem kerülhetjük ki a szakembert, aki megfelelő háttérrel, tudással és felelősséggel végzi el a megbízást. (a földmérés nem a magánfél feladata)
– Kártalanítás csereingatlannal, vagy pénzbeli megfizetéssel lehetséges – és természetesen a kisajátító kötelessége

– Amennyiben bármilyen kétségünk merülne fel a kártalanítás összegére vonatkozóan, akkor jogunk van bírósági felülvizsgálatot kérni

– Amikor felülvizsgálatot kérünk, elengedhetetlen feltétel az eljáráshoz a hivatalos értékbecslés, melyet bejegyzett szakemberrel szükséges elvégeztetnünk.

– Végül pedig azt is tudnunk kell, hogy a kártalanítás minden esetben történhet közös megegyezéssel, tehát egyezséggel is, ha ezt az utat választanánk inkább.

Olvasd el a múlt heti cikkemet is!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük