Értékbecslés kisajátításkor

Értékbecslés kisajátításkor

Értékbecslés kisajátításkor
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót! 

Érdekes téma a mostani, ez is abba a kategóriába tartozik – véleményem szerint – melyről nem lehet elégszer beszélni.  Nem másról fogok most írni, mint a kisajátításról. Kisajátításról, ami jelesül az ingatlanokat érinti.

Mennyire jellemző Magyarországon a kisajátítás?

Noha nem minden ember életében jelenik meg ez az eshetőség, ha ingatlannal rendelkezik, de azért egyre gyakoribb, sőt számottevő mértékben jelenik meg a kisajátítás kis hazánkban is.

Ha ingatlana van, akkor néhány nagyon fontos információval nem árt tisztában lennie. Nem, hogy nem árt, sokkal inkább létfontosság, hogy tudomása legyen a hatályos törvényekről, és ha van olyan, akkor az esetleges törvénymódosításokról is.

Rögtön megemlítem és remélem sokak számára hasznos, hogy a kisajátítás feltételeit, a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény 2008. január 1. napjával lépett hatályba, s rendelkezéseit 2013. július 1. napjától a 2012. évi CLXXXIV. törvény módosította.

Érdemes böngészni, értelmezni, és ha kérdés, vagy felvetés lenne, akkor mindenképp konzultálni egy – a törvényt behatóan ismerő – szakemberrel, hogy jogainkkal és nyilván kötelességeinkkel is kellőképp tisztában legyünk.

Mikor, illetve milyen okokból történik a kisajátítás?

A kisajátítás konkrétan magánkézben lévő ingatlanok esetén azt jelenti, hogy az állam, illetve az önkormányzat – különféle okokra hivatkozva – egyoldalúan saját tulajdonába veszi azt.

Tehát, mikor kérhető az értékbecslés:
– önkormányzati érdekből történő kisajátításkor értékbecslés
– állami érdekből történő kisajátításkor értékbecslés
– egyéb esetekben történő kisajátításkor értékbecslés (lásd a törvényben)

Fontos információk a kisajátítással kapcsolatban – a teljesség igénye nélkül:

– Kisajátításhoz kisajátítási terv készül, mely földmérői feladat. Ezért nem kerülhetjük ki a szakembert, aki megfelelő háttérrel, tudással és felelősséggel végzi el a megbízást. (a földmérés nem a magánfél feladata)
– Kártalanítás csereingatlannal, vagy pénzbeli megfizetéssel lehetséges – és természetesen a kisajátító kötelessége

– Amennyiben bármilyen kétségünk merülne fel a kártalanítás összegére vonatkozóan, akkor jogunk van bírósági felülvizsgálatot kérni

– Amikor felülvizsgálatot kérünk, elengedhetetlen feltétel az eljáráshoz a hivatalos értékbecslés, melyet bejegyzett szakemberrel szükséges elvégeztetnünk.

– Végül pedig azt is tudnunk kell, hogy a kártalanítás minden esetben történhet közös megegyezéssel, tehát egyezséggel is, ha ezt az utat választanánk inkább.

Olvasd el a múlt heti cikkemet is!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük