Értékbecslés vagyonmegosztáskor

értékbecslés vagyonmegosztáskor

Értékbecslés vagyonmegosztáskor
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a lejátszót!

Az értékbecslés fontossága  vagyonmegosztáskor – váláskor

Amikor egy házasság megköttetik, valószínűleg senki nem a későbbi esetleges vagyonmegosztásra gondol, hiszen pontosan a közös teremtés az, ami ilyenkor motiválja a feleket. Kétségtelen azonban, hogy az előrelátásnak ebben az esetben is van létjogosultsága, amellett, hogy igen is számítsunk a lehető legjobbra.

Ha valami folytán mégsem működik és ennek okán válással végződik a kapcsolat, nagyon jó dolog, ha van a kezünkben egy házassági szerződés.

Ami ezután következik- a vagyon megosztása

Értékbecslés vagyonmegosztáskor: válás esetén az értékbecslés fontossága, a közös vagyon értékének pontos megállapítása, véleményem szerint elengedhetetlen. A közösen megteremtett vagyon – ami az esetek többségében legalább egy ingatlan – értékének megállapítása létfontosságú. Nyilván mindkét félnek ilyenkor is saját maga felé hajlik a keze, és nagyon nem mindegy, mennyi pénzzel száll ki a házasságból, s kezd el egy új életet. Már csak ezért sem érdemes elsiklani egy ilyenkor elkészített hivatalos, szakértő értékbecslés fontossága mellett.

Cégvagyon megállapítása

A cég vagyonának megállapítása szintén gyakori a házasság felbomlásakor, ha együtt alapítottak vállalkozást a felek, de persze egyéb esetekben is.

Itt már nem csak milliós tételekről, de sok esetben százmilliós vagyonról beszélünk, ezért a cégértékelés készíttetése a cégvagyon megállapításnál, esetleg cégvagyon elosztásnál óriási jelentőséggel bír.

Öröklés – ajándékozás

Akár ajándékozni szeretnénk valakinek nagy értékű ingatlant – illetve ingóságot is – akár örököltünk egy házat, vagy lakást, mindenképp szem előtt kell tartani az értékbecslés fontosságát. Ha öröklésnél osztoznunk is kell, érdemes ingatlan értékbecslő szakértőre bízni az örökölt ingatlan piaci értékének megállapítását. Így elkerülhetőek az anyagi elosztás kérdésében esetlegesen felmerülő viták.

Fontos dolgok ezek, hiszen a cél, mely az értékbecslés megrendelésével prioritást élvez, az nem más, mint a

  • nyílt piaci értéken történő megosztás értékesítéskor
  • tisztességes megállapodás a felek között
  • és nem utolsó sorban a peres eljárások elkerülése minden esetben.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük