Értékbecslési módszerek

értékbecslési módszerek

Értékbecslési módszerek

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el ezt a lejátszót! 

Lehetetlen feladatra vállalkozol, ha az ingatlanod értékét magad próbálod meghatározni, pusztán a többi hirdetésben látott árakhoz viszonyítva. A tapasztalt értékbecslő az értékbecslési módszerek segítségével egy olyan értéket határoz meg lakásodnak, amely megközelítőleg egyezik az igazi forgalmi árával, értékével. Ezen több múlik, mint gondolnád. A lakás az egyik legértékesebb vagyonod, ha ennek valódi értékével nem vagy tisztában, akár komoly kárt is elszenvedhetsz.

A piaci adatok összehasonlítása

Az értékbecslők három elfogadott értékbecslési módszerek alkalmazásával készítik az értékbecsléseket. Az értékbecslési módszerek közül elsőként a piaci adatok összehasonlító elemzésén alapuló módszert emelném ki. Ennek során az ingatlanpiac keresleti-kínálati viszonyainak elemzéséből határozza meg a szakember az ingatlan értékét.

Ebben az összehasonlításban többek közt a következő információk szolgálnak alapul. Az eladási időpont, használati szempont, környezeti szempont, infrastruktúra, műszaki állapot, méret, kínálati ár, stb.

Hozamszámítás, költség alapú érték – mit takarnak ezek?

A három értékbecslési módszerek közül az előbbi módszer a hozzá nem értők számára kellemes bevezető volt, a másik két eljárás azonban ennél jóval keményebb dió. Ezek a hozamszámításon, illetve a költségek értékén alapulnak. A hozam számításon alapuló értékelési módszer lényege, hogy az így meghatározott érték az ingatlan jövőbeni hasznából, és az ezek megszerzésnek érdekében felmerülő költségek viszonyából határozható meg.

Egyszerűbben fogalmazva, az értékbecslő az ingatlan jövedelemtermelő képességét vizsgálja, amikor így dolgozik, számszerűsíti a bevételek és kiadások különbségét, ezt pedig jelenértékre egyszerűsíti.

Az értékbecslési módszerek közül a költség alapú érték, más néven nettó, pótlási érték módszerét leginkább ellenőrzéshez használják. A nettó újra előállítási költségen alapuló értékbecslés során a felépítmény nettó újra előállítási költségének és az avulások miatti értékcsökkenésnek a különbsége. Illetve a telek értékének hozzáadásával határozható meg az ingatlan teljes értéke.

Az értékbecslési módszerek kiválasztása:

Hogy melyik értékbecslési módszerek segítségével értékelnek, az jelentősen függ az ingatlan típusától is. Vannak olyan speciális esetek ugyanis, mikor egy ingatlan jövedelemtermelő képességgel rendelkezik. De az is lehetséges, hogy nem rendelkezünk megfelelő összehasonlítási adatokkal.

Ha ezek után beláttad, hogy mennyire fontos és összetett folyamatról van szó, fordulj hozzám bizalommal! Az értékbecslést versenyképes árakon készítjük el Budapesten és Pest megyében, akár soron kívül. Ha szükséged van értékbecslésre, vagy érték megállapításra, hívjál, vagy kattints ide:
https://muszaki-ertekbecsles.hu/ingatlan-ertekbecsles/. Egy ajánlat kéréssel még nem kötelezed el magad.
Vagy olvass a másik oldalamon, ahol bővebben kifejtem a műszaki gépek, berendezések, eszközök értékbecslését.

Te vetted már igénybe értékbecslő segítségét? Hasznosnak találtad? Tapasztalataidat bátran oszd meg, szólj hozzá a bejegyzésemhez, ha érdekel a téma!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük