Eszközértékelés

eszközértékelés tárgyi eszközökre

Eszközértékelés: Érték az is, ami mozdítható?
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Eszközértékelés: Becsüld meg, úgy, hogy felbecsülteted!
Egy vállalkozónak is fontos, sőt elengedhetetlen az eszközértékelés saját biztonsága érdekében. Sokan, ha az értékbecslés szót hallják, azonnal beazonosítják az ingatlannal, kvázi, ha becslés, akkor az lakásra, házra, telekre, vagy bármilyen más ingatlanra vonatkozik. Igen, nagy részben valóban erről van szó.

Ám nem CSAK erről. Az értékbecslés műszaki berendezések, szállítóeszközök, gépek, tehát tárgyi eszközök, akár irodai berendezések, ingóságok értékének valós megállapításáról is szól. Sőt akár még raktári készletek vagyonértékeléséről is.

Miért jó és miért szükséges?

Az eszközértékelés mint szolgáltatás nagyon előnyös a cég számára, abban az esetben is, ha mondjuk egy pályázatról van szó, illetve akkor is óriási hozzájárulás, ha hitel felvételre van szükség. A cég vagyonának és tárgyi eszközeinek értékbecslésével pontossá és kézzel foghatóvá válik az üzlet vagyon mérlege. Illetve az eszközök mérleg szerinti nyilvántartása is.

Természetesen a pontos értékeléshez minden eszköznél más-más dokumentumokra lesz szükség. Mert az értékbecslés elkészítéséhez elengedhetetlen az eszközök makulátlan nyilvántartási listája.

Továbbá az is fontos, hogy az ingóságok, vagy raktárkészletek, gépek beszerzési ára-és értéke, nettó értékről dokumentált információk is meglegyenek. Csakúgy mint, hogy ezekről a leírások illetve gépkönyvek is rendelkezésre álljanak.

Minderre azért van szükség, mert a berendezések értékbecslése igen alapos folyamat, melynek során számos szempont figyelembe vétele szükséges. Az eszközértékelés során épp úgy figyelembe vesszük a használati értéket, mint a vásárlás időpontjában keletkezett beszerzési árat.

Ha nem volt ára:

Amennyiben térítés nélkül történt az átvétel, (természetesen ez is előfordulhat ) akkor piaci- vagy egyéb meghatározható értéket és/vagy például beüzemelési költségeket vesszük figyelembe, s ez alapján számolunk. A piaci érték természetesen nem pusztán ezen számok összességéből áll, ám mégis jelenlegi piaci adatok megfigyelése alapján kerül megállapításra.

Ebből is látszik, mennyire fontos, hogy az eszközértékelés megállapításához (tényleges, valós és a legmesszebbmenőkig pontos) tényleges szaktudással, magas hozzáértéssel és a folyamatban való maximális jártassággal bíró értékbecslőt válasszunk. Hogy a szolgáltatás amiért fizetünk, az vitathatatlanul pontos és törvényes legyen! 

Pl. a gépjárművek:

Noha, vannak olyan tárgyi eszközök, az egyszerűség kedvéért a gépjárműveket említeném, ahol lényegesen könnyebb a piaci összehasonlító adatok begyűjtése. S ennek alapján az érték pontos megállapítása, mégis a nagy többség esetében sajnos erre lehetőség sincsen. Ilyen esetek például azok a gépek, melyek speciális termelésre lettek gyártva, s esetleg számuk a piacon elenyésző. Ilyenkor nettó pótlási értéken van lehetőség az értékbecslésre.

Látható tehát, mennyire fontos az értékbecslés, nem csak ingatlanoknál, hanem a cégek, vállalatok műszaki berendezéseinek tekintetében is. A szakértelem fontossága pedig itt is alapvető követelmény kell, hogy legyen, minden felelős cégtulajdonos számára! Mindenkor csak megfelelő jogosultsággal rendelkező vagyonértékelőt válasszunk a feladat elvégzéséhez.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük