Favágógép

favágógép

A favágógép

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Favágás mellett én – személy szerint – nem kampányolnék, attól még létezik ez a tevékenység is, természetesen okkal. Noha én inkább ültetném a fákat, mintsem, hogy kivágnám, tisztában vagyok bizonyos mértékű hasznosságával és az ember számára nélkülözhetetlen mivoltával is.

Favágógép az a műszaki eszköz, mely megkönnyíti magát a folyamatot és lehetővé teszi a lehető leghatékonyabb módját a fák kivágásának.

Mi is tulajdonképpen a favágógép?

A favágógép olyan műszaki eszköz, melyet fák kivágására és feldolgozására is használnak. A favágógépek célja tehát maga a fakitermelés és a fafeldolgozás folyamatának megkönnyítése és hatékonyabbá tétele.

A favágógépek különböző típusokban és méretekben elérhetők, illetve különböző funkciókat látnak el a fák kezelésében.

Milyen favágógépek vannak?

Sokan nem is tudják, hogy az egyik legelterjedtebb és legismertebb favágógép típus maga a láncfűrész. A láncfűrész – mint favágógép –  motorral, valamint egy fogazott lánccal rendelkezik. A láncfűrészt a fák kivágásához is használják, illetve igénybe vehető az ágak levágásához és a fa hasításához, darabolásához is.

Persze léteznek más típusú favágógépek is

Melyek ezek?

Farönkvágó gépek: Ezek a gépek speciálisan a farönkök darabolására szolgálnak, nevükből is adódóan. Hidraulikus vagy motoros meghajtással rendelkeznek, és lehetővé teszik a nagyobb méretű farönkök hatékony és biztonságos feldolgozását is.

Farönkhasító gépek: A farönkhasító gépek már a jóval nagyobb méretű farönkök feldarabolásásra is alkalmasak, hogy azok tüzelőanyagként való felhasználásra kerülhessenek. Működésük hidraulikus hajtású.

Láncoszlopok: Ez a géptípus lehetővé teszi a magasabb fák kivágását olyan helyeken, ahol a hagyományos láncfűrész használata nem, vagy csak nehézkesen lenne megoldható. A láncoszlop egy hosszabbított nyéllel rendelkezik, amelyre a láncfűrész rögzítve van, így elérhetővé válnak a magasabb területek.

Szegélyező gépek: Ezek a gépek a faágak és szélek levágására szolgálnak elsősorban már a fafeldolgozás során. A szegélyező egy speciális kialakítású láncot használ az élek letisztítására és azután annak finomítására.

A favágógépek – mint valamennyi műszaki munkaeszköz – kizárólag szakértelemmel és a megfelelő biztonsági intézkedések betartása mellett használhatóak.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük