Gép ingatlan értékbecslő

ingatlan, eszköz értékbecslő

Gép ingatlan értékbecslő
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Gép ingatlan értékbecslő. Az értékbecslő megbecsüli

Gép ingatlan értékbecslő: Magam felé hajlik a kezem? Lehetséges, hiszen ingatlan értékbecsléssel, vagyonértékeléssel, eszközök, gépek értékelésével  foglalkozom. Ami viszont a biztonságot illeti, nem kétséges hogy a gép ingatlan értékbecslő által készített értékbecslés a legjobb módja, hogy biztosak legyünk ingatlanunk, vagy eszközünk valós értékében

Ez egy elfogulatlan, színtiszta igazság, mely a valóságot mutatja.

Ha lakásunk, házunk, vagy eszközünk valós értékét szeretnénk megállapítani, nem érdemes kihagyni a „buliból” az értékbecslőt. Megmondom azt is, hogy miért.

Mert az eszköz, az ingatlan ára és a piaci értéke között óriási különbség lehet! Ráadásul, ha ésszel gondolkodunk, akkor ez a legfontosabb tény akkor is ha eladni, akkor is, ha épp vásárolni szeretnénk.

„Néha a legolcsóbb a legdrágább”  – ez az egyik kedvenc szólásom, szerintem nagyon találó az eszköz és ingatlanpiacon is.

A hirdetésekből ugyanis soha sem tudjuk meg egy adott eszköz, ingatlan valós forgalmi – piaci – értékét, kizárólag akkor, ha azt egy – pártatlan – ingatlan, eszköz értékbecslő állapította meg. A szakember ugyanis olyan értéket határoz meg, ami feltétlenül megegyezik a tisztességes piaci árral, hiszen magában foglalja az ingatlan értékeinek (eszközeinek) tényét is, illetve annak IGAZI állapotát!

Az emberek sok esetben elfelejtik, vagy csak egyszerűen nem gondolnak arra, hogy a legnagyobb anyagi értéket életükben a vagyontárgyak jelentik. Ha ezt – pl. egy eszköz, vagy ingatlan valós árának ismerete nélkül – kockáztatják, akkor az adásvételnél nagyon jelentős anyagi kárral számolhatnak.

Mikor kérjük feltétlenül gép ingatlan értékbecslő segítsége?

  • eszköz, ingatlan adásvétel alkalmával,
  • hitelfelvételnél,
  • jelzáloghitelnél (ekkor a bank szerződött értékelője végzi el az értékelést), már gépeket is hiteleznek
  • vagyoni jogvitáknál,
  • tulajdonostárssal való anyagi ügyek intézésénél
  • házassági vagyonközönség megszűnésekor ill. megelőzésre (!) nézetkülönbségek, viták, perek
  • cégben lévő ingatlanok, eszközök, gépek mérleg szerinti értékének módosításakor
  • hagyatéki ügyek intézésekor
  • ajándékozásnál, gyámügyi eljáráskor
  • cég (rész) adásvételekor.

 A gép ingatlan értékbecslő munkája röviden a következő:

A helyszínen felméri magát az eszközt, vagy az ingatlant, s persze annak környezetét is, tehát megvizsgálja annak állapota mellett az földrajzi- és nem utolsó sorban jogi helyzetét is! A jogi állapota egy eszköznek, vagy ingatlannak rendkívül fontos, különösen azok számára, akik meg szeretnék vásárolni. Az eladó szempontjából is lehetnek „meglepetések” adásvételi szerződés kötésekor, ha nem jártak utána alaposan a tulajdonviszonyoknak. Érdemes ezeket már jó előre letisztázni.

A gép ingatlan értékbecslő munkája persze nem ér véget ezzel, hiszen a számára átnyújtott dokumentumokat, és okmányokat is beazonosítja, és a még esetleg hiányzó adatokat pótolja is, illetve rögzíti és regisztrálja az esetlegesen felmerülő eltéréseket.

E dokumentumok birtokában és – pártatlan – elbírálása után készíti csak el az értékelést, a forgalmi ár-érték meghatározását.

Az ármeghatározás tényezői

Én, mint értékbecslő a fentiek mellett – meghatározom a felbecsültetni kívánt eszköz, vagy ingatlan fajtáját és ennek alapján választom ki az ahhoz legmegfelelőbb eljárást. Kezdésnek felkutatom forrását a szükséges adatoknak. (Nagy mennyiségben áll rendelkezésemre saját gyűjtésű összehasonlító adat, adatbázisom az évek során (1998 óta), illetve a (MIOSZ) 200 közvetítői tag irodájának adatbázisa óriási méretű halmazzá fejlődött, melyre bizton számíthatok.) Eszközöknél főként külföldi portálok, cégek segítségével jutunk adatokhoz.

Ezek után összegyűjtve az adatokat, megvizsgálom a pillanatnyi állapotot, használatot, megállapítom az eszköz, vagy, ingatlan pillanatnyi használatának megfelelőségét, majd meghatározom – ha van – a telek (egy eszköz is lehet az ingatlan része) értékét is. Ezt követően kerül sor magának az ingatlannak (felépítménynek), vagy eszköznek az értékbecslésére, melyet a fentebb már említett, kiválasztott értékbecslési módszerrel végzek. A vonatkozó rendelet szerint több módszert is igénybe veszek, s a kapott eredményeket egyeztetem. Ha szükséges kompenzációval pontosítom a becslést, hogy vitathatatlanul reális forgalmi árat, értéket állapítsak meg.

Ami  nagyon fontos, hogy az általam elvégzett szakvéleményt akár ingatlan, akár eszköz minden esetben értékbecslési ellenőr vizsgál át!

Összegzésképp tehát azt mondhatom – még, ha magam mellett kampányolok is – mindenképp megéri minden szempontból megbecsülni tulajdonunkat!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük