Gépi forgácsolás

gépi forgácsolás

Gépi forgácsolás
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Gépi forgácsolás – fogalmi meghatározása és jellemzői

Mit jelent a gépi forgácsolás kifejezés?

A forgácsolás szó valódi jelentése egy anyagot megmunkáló módszer, ahol az adott munkadarabról eltávolítjuk azokat a részeket, melyeket a végtermék szempontjából feleslegesnek ítélünk meg. Ezeket a részeket a megmunkáláskor szerszám segítségével tüntetjük el, melynek neve forgácsolószerszám, az eltávolított részek pedig maguk a forgácsok.

Forgácsolási eljárások

– esztergálás

– marás

– köszörülés

– fúrás

– gyalulás

– vésés

A megmunkálás célja tehát valójában az, hogy a létrehozni kívánt végleges termék és annak minősége elérje a tervező által meghatározott és elvárt méretet, alakot és az anyag felületi minőségét.

Melyek a forgácsolás során megjelenő tényezők?

A gépi forgácsolás fő tényezői maga a munkadarab, a szerszámok, készülékek és gépek valamint a segédanyagok. Segédanyag tekintetében megemlíteném a kenőfolyadékokat, a különböző pneumatikus- és hidraulikus rendszereket, illetve még a hűtőfolyadékokat is. Természetesen nem elhanyagolható tényező maga az emberi – szellemi – tevékenység, és az energia sem a forgácsolás folyamán.

Milyen mozgás jön létre forgácsolás során?

A gyalulás illetve a vésés alkalmán egyenes vonalú mozgást végzünk. A marás, az esztergálás vagy épp a fúrás illetve köszörülés során úgynevezett kör alakú mozgás jön létre. Ezen kívül például a menetfúrásnál, vagy másoló gyaluláskor görbe vonalú mozgást végzünk a munkafolyamat során.

A forgácsolási technológia végzésekor – ahhoz, hogy a munkadarabról a megfelelő anyagréteget leválasszuk – megfelelő geometriájú szerszámra, illetve az anyag és a szerszám megfelelő irányú és sebességű mozdulására van szükség. Így tehát az eljárást a szerszámok fajtái illetve a mozgások (előtolás, fogás vétel) fogják meghatározni.

Folytatása következik…

Cégem a Rétköz Vagyonértékelő Kft. a műszaki értékbecslés megrendelések során, nagyon sok esetben találkozik különböző forgácsoló gépekkel. Így nagy jártasságunk van ezen a területen. A műszaki értékelésről többet is olvashat oldalamon: https://muszaki-ertekbecsles.hu/muszaki-ertekbecsles/
Egy árajánlat kéréssel még nem kötelezi el magát.

 


Mészáros Ferenc

ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük