Gyémántfúró

gyémántfúró

A gyémántfúró

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Mi az a gyémántfúró?

Gyémántfúró egy speciális fúró, amelynek vágó-élét gyémántok alkotják. A gyémántfúró  az anyagvastagságokban, illetve kemény anyagokban történő furásra is alkalmas.

Hol használjuk?

A gyémántfúrók az élet számos területein használatosak, többek között az építőiparban, az ásványbányászatban, az autóiparban és – milyen mókás – a gyémántkereskedelemben is.

Milyen gyémántfúrók vannak?

A gyémántfúrók többféle kialakítással és mérettel rendelkezhetnek, attól függően, hogy milyen anyagot kívánnak fúrni, és nem utolsó sorban, hogy milyen mélységre van szükségük. Az anyagok keménysége szerint különféle típusokat különböztetünk meg:

A gyémántfúrók fajtái a különféle anyagok munkafolyamatainál eltérőek, a leghatékonyabb eredmény elérése érdekében.

  • Lágy anyagok fúrásához használatos gyémántfúrók:  Ilyen anyagok például a fa, a műanyag, a gipszkarton vagy a kerámia.
  • Közepesen kemény anyagok fúrásához használatos gyémántfúrók : Ilyen anyagok például az acél, a beton, a téglafalak vagy épp a márvány.
  • Nagyon kemény anyagok fúrásához használatos gyémántfúrók: Ilyen anyagok például a gyémánt, a keményfémmel bevont anyagok és nem utolsó sorban a kemény kőzetek.

A gyémántfúrók a kemény felületek fúrásának egyik leghatékonyabb eszközei.

Így van ez már csak azért is, hiszen maguk a gyémántok  is a világ legkeményebb anyagai közé tartoznak. E mellett fontos, hogy a gyémántok nem csak egy fajtáját, hanem azok széles skáláját használják a fúrók készítéséhez, amelyek különböző méretűek és formájúak lehetnek. ( beleértve a gömböket, a csepp alakúakat, a hengereseket de a lapos fajtákat is.)

A gyémántfúrókat általában elektromos fúrókba  teszik, de különálló fúróállványokba  is helyezhetik, melyek segítségével a fúrás magassága és szöge is szabályozható.

Az általánosan használt gyémántfúrók közé tartoznak a fémhéjas gyémántfúrók, amelyek fémhéjukkal és – gyémánt – vágó élükkel képesek fúrni a kemény anyagokat. A fémhéj biztosítja a fúró stabilitását, és ami nagyon fontos, segíti a fúrás közben keletkező hő és por elvezetését is.

A gyémántfúrók használatával lehetővé válnak  különféle lyukak, mint például furatok vagy épp a kör alakú lyukak elkészítése is számos, a fentiekben említett anyagokban.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük