Hitelt vettünk fel

ingatlan hitelt vettünk fel

Hitelt vettünk fel
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Ha hitelt vettünk fel, gyakori végkimenetele az árverés.

Rengeteget beszélünk róla. Sokan, sokféle helyzetben vannak amióta hitelt vettek fel. Van, akinek sikerült visszafizetni, van, aki még mindig fizeti, van, aki most veszi fel. De van sajnos olyan is, aki nem volt egyik „szerencsésebb” helyzetben sem, és most sincs.

Mi van azokkal, és mi a protokoll – persze ha nem kapunk enyhítést az államtól, vagy bárki mástól – ha olyan helyzetbe kerültünk, hogy nem tudjuk tovább fizetni hitelünket.

Nos, nézzük meg:

A banki hitelt vissza kell fizetni, ezzel nem árulok el semmilyen titkot és agysebésznek sem kell lennie senkinek, hogy ezzel tisztában legyen, akkor is, amikor a kölcsönt felveszi. Aláírja a papírokat – feltételezem az után, miután elolvasta.

Ha az ingatlan, melyre a hitelt felvettük a fedezet a kölcsönre, és a hitelt nem tudjuk fizetni, akkor van igazán nagy baj.

Ha a hitelt nem fizetjük

A fizetési kötelezettség elmaradásakor a bank VH (végrehajtási) jogot terhel az ingatlanra. Jelesül akkor, amikor a tartozás kiegyenlítése ésszerű időintervallumon belül nem lehetséges más formában.

Maga a végrehajtási procedúra gyakorlatilag onnantól 45 nap múlva kezdődik, ahogy a végrehajtást a hivatalban bejegyzik.

Ezután a helyileg illetékes bírósági végrehajtó megállapít egy összeget, mely az ingatlan becsült értéke lesz.
Ezt az összeget (tulajdoni értéket) a végrehajtónak minden esetben és minden érintett féllel közli, akik az ingatlan bármilyen tulajdoni jogával érintettek, még a haszonélvezeti jog is ide számít. A becsült értékkel azonban bármelyik fél kifogással élhet a bíróságon, ahol aztán szakértő értékbecslőt hívnak a döntéshez.

Amikor megegyezés történt, onnan számítva általában egy hónapon belül ki is tűzik az árverést. Melynek időpontjáról és paramétereiről hirdetményt függesztenek ki a bíróságon és a helyi polgármesteri hivatalban is.

Nagyjából tehát ennyire gyorsan kerülhet le a tető a fejünk fölül. Persze attól is függ a hajléktalanná válásunk időpontja, hogy az ingatlan elkel-e már az első árverésen.

Sajnos – illetve ez a bankok számára inkább szerencse – az árverésre bocsájtott ingatlanok általában igen hamar új tulajdonosra találnak. Ez így van, még akkor is, ha az ingatlan lakott az árverés pillanatában. Az ok pedig, hogy az ingatlanra az árverésen már a becsült értékének a feléért is lecsaphatnak, ha pl. egyetlen érdeklődő jelenik meg.

Egy online licitet én is kipróbáltam, négyen licitáltunk, mindenki kimérten emelt egy-egy licit lépcsőt. Jött a licit vége 17 h. hirtelen bekapcsolódott egy ötödik licitáló, rátett három licit lépcsőt, mivel öt percen belül egyikünk sem emelt, így elvitte a lakást. Mi négyen tudatlanok voltunk.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük