Hivatalos értékbecslés

hivatalos értékbecslés

Hivatalos értékbecslés
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót! 

Az értékbecslés fontosságára azt hiszem, már sokak figyelmét felhívtam, akár személyes beszélgetés során, akár pedig az internet adta kommunikációs lehetőségek kihasználásával.

Vannak azonban az életben olyan dolgok, melyekre nem lehet elégszer hangsúlyt fektetni. Én azt gondolom, hogy az értékbecslés pontosan ezen, dolgok közé sorolható.

Hivatalos értékbecslés gyámügyi eljárásoknál

Korábbi cikkeim egyikében már írtam arról, hogy milyen hosszú és részletes procedúrán kell részt vennie azoknak az előrelátó szülőknek, akik gyermekük nevére szeretnének ingatlant vásárolni.

Minden egyes lépéshez a gyámügyi hatóság közreműködése szükséges. Mivel a fiatalok – jelesül most kiskorú személyekről beszélek – védelme fokozott figyelmet igényel, a gyámhatóság ez irányú jogának teljes mértékben eleget is kíván tenni. Amikor saját ügyünkről van szó, akkor hajlamosak vagyunk bosszankodni a minden apró részletre kitérő felügyeletre, melyet a hatóság irányunkban tanúsít. Érdemes viszont inkább a dolog jó oldalát meglátni. Mégpedig azt, hogy saját gyermekünk érdekeinek maximális szem előtt tartása a legfontosabb. A gyámügyi eljárás ebben segít nekünk.

Ugyan ez a procedúra vonatkozik a törvény által cselekvőképtelennek ítélt személyek ingatanos ügyeinek intézésére is.

Eladáskor és vételkor is értékbecslés szükséges

Hivatalos értékbecslés szükséges, amikor ingatlant vásárolunk, vagy ha, eladni szeretnénk kiskorú személy javára, ez törvényben meghatározott követelmény. Ez alól nem lehet, de ismerjük el, nem is lenne tanácsos kivonni magunkat.

Még akkor sem, ha erre nem köteleznének bennünket.

NAV előtti bizonyítás

A Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál bizonyítási eljáráskor a hivatalos értékbecslés minden esetben szükséges, törvényileg meghatározott, kitérni alóla nem lehetséges. Ez a dokumentum akkor elengedhetetlen, ha az adóhatóság előtt bizonyítani kívánjuk, illetve ha bizonyítanunk kell az adott ingatlan értékét.

Bérbeadásnál is hivatalos értékbecslés

Lakáskiadásnál szintén elengedhetetlen a kiadott ingatlan hivatalos értékbecslése szakértés, amennyiben adózáskor az amortizáció számításának helyességét kívánjuk bizonyítani.

Természetesen én is hallok nem egyszer olyan esetről, amikor semmilyen szerződés nem köttetik bérbeadó és bérlő között. Ettől a megoldástól – hiszen az adófizetés alól kivonják magukat – óva intenék mindenkit.

Ahogy nemrégiben megjelent – szakértők által korszakalkotónak ítélt – könyveimben is írtam, az ilyesfajta megoldás sokkal több kárt okozhat számunka, mint amennyit az adó elhallgatásával nyerhetünk.

A nyugodt alvásról nem is beszélve, amit a „lebukástól” való félelmeink miatt nélkülözni szoktunk ilyen esetekben. Viták, károk esetén sajnos nem lesz kihez fordulnunk szerződés hiányában.

Arról nem is beszélve, hogy távozásra sem tudjuk bírni a jogtalanul ott tartózkodó, tartozásait felhalmozó jogilag „láthatatlan” bérlőnket.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük