Hőszivattyús villanybojlerek 2 rész

Hőszivattyús villanybojlerek

Hőszivattyús villanybojlerek 2 rész

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Hőszivattyús villanybojlerek: Azzal a mondattal fejeztem be előző cikkemet a hőszivattyús bojlerről, hogy használatukkal a melegvízellátás zavartalan és biztos, amikor nekünk arra szükségünk van. Az egyedülálló tulajdonsága, s egyben hatalmas kényelmi funkciója, az, hogy működése közben – egy hónapra visszamenőleg – meg tudja jegyezni az általunk felhasznált melegvíz mennyiségét. Ezt követően, és ennek megfelelően be fogja állítani az optimális felhasználást, méghozzá a család saját szokásaikra alapozva.

Több üzemmódot is kiválaszthatunk működés során, melyek mindig az aktuális igényeink szerint működtethetőek.

Milyen üzemmódok közül válogathatunk a hőszivattyús villanybojlerek funkcióit vizsgálva?

Amennyiben hirtelen, nagyon gyorsan lenne szükségünk melegvízre, akkor az úgynevezett „BOOST” üzemmódra kapcsolva ezt elérhetjük. A funkciónak a lényege, hogy a rendszer a betáplált villamos energiát megnövelve igen gyorsan felmelegíti a vizet szükséghelyzetben.

A másik üzemmód, mely rendelkezésünkre áll, az úgynevezett „Green” állásba kapcsolás. Ilyenkor – a nevéből adódóan – zöld helyzetbe áll, hogy elérje maximális hatékonyságát, ám ezt kizárólag a hőszivattyú használatával teszi.

Lehetőségünk van kézi programozásra is, mely a hőszivattyús bojler manuális állítását teszi lehetővé, a kívánt hőmérséklet és idő beállításával. Eközben pedig a fogyasztást a hibrid technológia intelligens vezérlése optimalizálja.

A hőszivattyús bojler egy beállított külön funkció segítségével arra is képes, hogy az esetlegesen jelen lévő baktériumokat a vízben elpusztítsa. Úgy teszi mindezt, hogy bizonyos ideig megemeli a hőmérsékletet a kórokozók pusztulásához szükséges fokra.

A túlhevülés is elkerülhető a hőszivattyús bojlerekben. Hiszen amennyiben a termosztát elromlana, a bojler biztonsági rendszere leblokkolja a rendszer egy részét, megakadályozva a túlmelegedést.

Funkciók

Ezzel ellentétes, ám ugyancsak biztonsági célt szolgáló Anti-freeze funkció akkor van segítségünkre, ha a tárolt vízhőmérséklet öt fok alá süllyed. Ebben az esetben – amennyiben persze áram alatt van a rendszer – a fűtés azonnal aktiválódik, megakadályozva a fagyásból adódó károkat.

Az „Antidry” funkció pedig arra lett kitalálva, hogy megakadályozza a hőszivattyús bojler bekapcsolását. Ha esetleg a kazán belsejében nincsen elegendő mennyiségű víz. Így elkerülhető a túlmelegedés és a készülék meghibásodása.

Ezen kívül fontos biztonsági szempont, hogy a felfűtési ciklus végén a hőszivattyús bojler kétszeres leválasztást enged a villanyhálózatról. Így a biztonságot és az érintésvédelmet is maximálisan biztosítja.

Itt jegyzem meg, hogy meghibásodáskor a hőszivattyús bojler előlapján minden esetben látható a hiba típusa, így célirányosan hívhatunk szerelőt a javításhoz.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük