Hővisszanyerős szellőztetőrendszer második rész

szellőztetőrendszer

Hővisszanyerős szellőztetőrendszer második rész

Szellőztetőrendszer: Ahogy előző cikkemben már írtam róla, a hővisszanyerős szellőztetőrendszer utólag is beépíthető. Tehát a régebben épült házaknál is lehetőség van arra, hogy a biztonságos, kényelmes és egészséges szellőztető rendszert a magunkénak tudhassuk.

Hogyan oldható ez meg utólagosan?

Ami az előkészületeket illeti, mindössze annyi a fontos, hogy megfelelő helyet szükséges biztosítani a berendezés számára. A hővisszanyerős szellőztetőrendszernek, tehát magának a gépnek, illetve a hozzá tartozó alkatrészeknek és a szintén szükséges dobozoknak.

Milyen helyiség a megfelelő erre?

A hővisszanyerős szellőztetőgép tökéletesen kiépíthető mondjuk egy kamra helyiségben, vagy egy garázsban, akár még a kazánházban is, lényeg, hogy fűtött hely legyen. Ennek okán sajnos a padlástér nem igazán alkalmas erre a célra, hiszen fűtetlen térben a szellőztetőgép aggasztóan áthűlhet. Noha többen kísérleteztek már a gép hőszigetelésével, nem vezetett igazán jó eredményre.

Milyen élettartamúak a hővisszanyerős szellőztetőgépek?

A tapasztalat azt bizonyítja, hogy legalább tíz, de inkább tizenöt évre tervezhetjük a szellőztetőrendszer előnyeit élvezni a kiépítés után.

Mekkora teret képesek szellőztetni?

Természetesen a kiépítés során a szakemberek mindig figyelembe veszik az ingatlan egyéni adottságait, illetve az ott élők igényeit is. Attól sem kell tartani, hogy csak bizonyos területeken élvezhetjük a szellőztetőrendszer előnyeit, hiszen a gépek a ház  mindegyik helyiségét szellőztetik. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy vannak olyan úgynevezett „egyhelyiséges” típusok is, melyek kizárólag egy adott teret szellőztetnek, igény szerint, mondjuk a konyhát.

Mennyi támogatást kaphatunk a beszereléshez, kiépítéshez az államtól?

Amennyiben szeretnénk igénybe venni segítséget a szellőztetőre, akkor arra számíthatunk, hogy  a kiépítés munkadíjából nagyjából 25, míg az anyagköltségből körülbelül 70 százalékot kaphatunk otthonfelújítási támogatás keretében. Jó hír azonban, hogy aki most építkezik, annak nem muszáj egyben a gépet és a ventillátorokat beszerelni, elegendő első körben – anyagi megfontolásból – hogy mindössze a csőrendszer kerül kiépítésre, a többi pedig egy későbbi időpontban, amikor az ahhoz szükséges anyagi feltételek meglesznek.

Én azt mondom, megfontolandó, hiszen egészséges, kényelmes és hosszú távon még költségkímélő megoldás is a hővisszanyerős szellőztetőrendszer magunk és szeretteink számára.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük