Igazságügyi szakértés

igazságügyi szakértés

Igazságügyi szakértés, (ingatlan, eszköz) közjegyzői kirendelésre
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót! 

Az értékbecslés fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Ennek a szakmának kellő létjogosultsága van, akár magánszemélyekről, akár hivatalos személyekről, például közjegyzőkről legyen is szó.

A 2008. évi XLV. törvény az egyes közjegyzői nem peres eljárásokról szóló törvény szerint, a közjegyző előtti előzetes bizonyítás esetében kérhető az igazságügyi szakértő kirendelése.
Csak az ingatlanokat és eszközöket érintő közjegyzői eljárásokat említem meg.

Már az elején megemlítem, hogy közjegyző eljárása – mint polgári nem peres eljárás – a bíróság eljárásával azonos hatályú.

Amikor magánszemélyek kérnek igazságügyi szakértést, nagyjából tisztában vannak azzal, hogy bizonyos esetekben nem feltétlenül szükséges ezt megtenniük. Ezt természetesen minden alkalommal jó előre közlöm is ügyfeleimmel, mert ez egy költséges eljárás. Igen, az igazságügyi ingatlan, vagy eszköz szakértés nem feltétlen követelmény ügyeink intézésekor. Nem kötelező, viszont erősen ajánlott.

Az igazságügyi ingatlan, eszköz értékbecslés, a szakértői tevékenység egy szakma.

Egy rendkívül széles látókört igénylő feladat, a szakértés a szolgáltató folyamatos képzését és felelősségét megkövetelő szolgáltatás.
Jogviták kimenetele gyakran valamilyen szakkérdés eldöntésétől függ, melynek feltárása az igazságügyi szakértő feladata.

Éppen ezért jó tisztában lenni azzal, hogy mekkora jelentőséggel bír magánszemélyeknél is, még ha sok esetben ez nem is kötelező.

Vannak azonban olyan természetű tranzakciók, melyek során az igazságügyi ingatlan, vagy eszköz értékbecslés szakértés, törvényben meghatározott követelmény (az eljárás lefolytatásának hivatalból is helye lehet).
Az igazságügyi szakértői tevékenységet a 2005.évi XLVII. törvény, 31/2008. (XII.31.) IRM rendelet és a 9/2006. (II.27.) IM rendelet szabályozza.


A közjegyzői eljárás lefolytatására irányuló kérelmet kell benyújtani

Az eljárás lefolytatására az a közjegyző illetékes, akinek az illetékességi területén a kérelmező lakóhelye vagy tartózkodási helye van.

Mikor kérhet a közjegyző igazságügyi ingatlan, vagy eszköz szakértést.

–  Ingatlan, vagy eszközértékesítési és vásárlási célra: eladásnál veszteséges értékesítés elkerülése. Vételnél a valós érték megállapítása, rejtett hibák feltárása,
– hagyatéki vagyon valós értékének megállapításakor sokszor elengedhetetlen;
– kisajátítási, kártalanítási eljárásokban vitás kérdésekben;
– nem peres eljárásokhoz az igazságügyi ingatlan, vagy eszköz szakértő kirendelés;
ingatlanok, ingatlan vagyonok, céges vagyonok, egyéb eszközök nyílt piaci értékének megállapítása során a szakértői munka minden esetben prioritást élvez;
– bérleti viszonnyal kapcsolatos vitás ügyekben: pl. bérleti díj megállapítása céljából;
– egyéb esetekben. stb.

A kirendelések célja, peres eljárások megelőzése, reális érték alapján történő megegyezés. Közjegyző csak az igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő igazságügyi szakértőt (az adott feladatra illetékes), illetve igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő gazdasági társaságot rendelhet ki szakértőként.

Cégem rendelkezik igazságügyi szakértővel, ingatlan és eszköz területre is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük