Ingatlan amortizáció

ingatlan amortizáció

Ingatlan amortizáció
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Ingatlan amortizáció. Avagy a „PatóPálság” buktatói

Gyerekkorom kedvenc olvasmánya volt a Pató Pálról szóló kis történet. Noha akkor egészen más szemmel néztem (olvastam) a történetet, valami mégis már akkor megfogott. Aztán hoztam egy döntést jelesül, hogy én NEM szeretnék Pató Pál lenni. Mert ha van ingatlanom, és üresen áll, akkor elérhet az ingatlan amortizáció, az enyészet.

Gyerekként láttam, hogy a halogatás, a majd holnap, a ráér még…illetve az ilyen és ehhez hasonló mondatok nem visznek sehova, vagy mégis? Igen, visznek valahova…, az őrületbe kergetnek.

Nyilván nem minden fekete vagy fehér, de a halogatás – mint olyan – tényleg az egyik legkártékonyabb tulajdonság az én véleményem szerint.

Rengeteg példát tudnék a mai napig felsorolni arra, hogy a halogatás, vagy a nemtörődömség, esetleg a több pénz reménye helyett az ingatlan amortizáció, óriási veszteséggel járhat. Mivel ingatlan és eszköz értékbecslő vagyok, saját nézőpontjaim adják a példákat.

Ha valakinek ingatlan van a tulajdonában, de parlagon hever, nos ez egy remek példa! Nem kívánja eladni, mert többet remél érte, mint a jelenlegi új árak, de kiadni sem szeretné, a rossz hírű bérlők miatt.

Igen, igen. Nyilván értjük ezt. Viszont van egy másik oldal is. Mégpedig mindezek esetleges következményei.

Vegyünk egy családi házat példaként, melyben nem laknak sem tulajdonosok, sem pedig bérlők. Nyáron a kerti munkák, parlagfű irtás, fűnyírás, ősszel a levél összegyűjtése, az utca takarítása, télen pedig a hólapátolás, nem kis munkával járó feladatok. Ha a nem végzi el a tulajdonos – hiába nem ott él – kemény az ingatlan amortizáció, de adott esetben még súlyos büntetésekre is számíthat az önkormányzat részéről.

A napi szintű munkáktól eltekintve, a legnagyobb gond  az ingatlan amortizáció . Könnyen az enyészet martalékává válhat a ház, ha nincs megfelelően karbantartva. Villány, vízvezeték, falazat, és egy tető is állandó odafigyelést igényel, hiszen az évek során – természetszerűleg – leélődik, pláne, ha nem használják.

Ráadásul nem is a tulajdonosé?

Ha hitel van egy házon, az papíron ugye még nem a tulajdonosé!

A hitel óriási terhet ró a tulajdonosra, éveken át, és ott nincs apelláta, hiába nem lakik ott senki, a hitelcsekkek mindig megérkeznek, és a határidő is szorít!

A házat továbbá is fűteni kell télen, és havi költsége nagyon is számottevő, még akkor is, ha üresen áll. Télen ráadásul még a közműhálózat is könnyebben tönkremehet, ha nincsen használatban (gondoljunk csak a fagy által okozott károkra ez is ingatlan amortizáció)

Tehát a rezsiköltséggel és az esetleges kölcsöntörlesztéssel mindenképp számolni kell, ha törik, ha szakad, ha esik, ha fúj.

Számoljunk egy picit, és hozzunk egy döntést

Amennyiben egy kölcsönnel terhelt ingatlant állni hagyunk, ráadásul évekig, az – lássuk meg – gyakorlatilag sosem fog megtérülni.

A hitel fizetése ugyanis – félreértés ne essék – egyáltalán nem számít befektetésnek!

Az ingatlanárak emelkednek ugyan, de sosem olyan mértékben, mint ahogy a havonta kifizetett kamatokat eladáskor esetleg visszakapnánk!

Ha utána számolunk, mennyi,…. mennyi költség van egy parlagon heverő ingatlanon havonta, és az ingatlan amortizáció következtében szintén lesz (a felújítás miatt) akkor láthatjuk, hogy pénzünket gyakorlatilag az ablakon dobáljuk ki.

Minél tovább húzzuk az időt, minél tovább áll lakatlanul és gondozatlanul egy ingatlan, annál nagyobb lesz az enyészet a veszteség. Egyszerű matematika.

Az ingatlan amortizáció miatt egy lepukkant ház ára nem hogy emelkedni fog, hanem éppenséggel egyre csökkenőbb értéket képvisel, ráadásul sokan emiatt már meg sem nézik. Aki házat szeretne – ritka kivételtől eltekintve, (befektetők esetleg) – nem egy lebontásra váró ingatlant keres (akkor csak telket venne, hiszen a bontási költség is számottevő), hanem egy olyan házat, ami az otthona lesz!

Javaslom, ha valaki magára ismert, fontolja meg és kérjen segítséget egy tapasztalt ingatlanostól, vagy együttesen , az ingatlan értékbecslővel, ha nehezen szánja rá magát a döntésre. Vagy olvassa el nemrég megjelent könyvemet , melyben bővebben írok róla.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük