Ingatlan értékbecslő vételnél

ingatlan értékbecslő eladásnál

Ingatlan értékbecslő vételnél
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a lejátszót !

Előző cikkemben az ingatlan eladásnál történő értékbecslés fontosságáról, illetve úgy is mondhatnám, hogy – mint elengedhetetlen – eleméről írtam és beszéltem. 

A mostani téma – hiszen mindkét oldal ismertetése fontos számomra – az ingatlan vétel. Egészen pontosan fogalmazva, az ingatlan vételkor történő értékbecslés fontossága.

Nyilván, ahogy mondani szokták, minden szentnek maga felé hajlik a keze, ez nálam is működik, hiszem ingatlan értékbecslő vagyok.

Ám emellett, egy dolgot érdemes észben tartani. A munkámnak láthatóan – hosszú évek óta létjogosultsága van, tehát joggal állíthatom, hogy valódi értéket képvisel. Különös tekintettel a visszajelzésekre, melyek arról tájékoztatnak, hogy az értékbecslés megrendelése nélkül bizony, sokan megkárosították volna saját magukat személyes ingatlan projektjükkel.

Miről beszélek, amikor ezt megemlítem?

Egyik részről a túlárazottságról, mely igen gyakorta tapasztalható a hirdetésekben, sőt még néha a megkötött szerződésekben is – persze csak utólag. Amikor már megvásároltuk a finoman szólva túlértékelt lakást, vagy házat.

Olyankor már késő a bánat, nem tudunk mit tenni. Viszont egy megvásárolni kívánt ingatlan előzetes felbecsültetésével, sokat tehetünk a fatális hibák elkerülésére.

Az egyik lehetőség, hogy odébb állunk, ha a tulaj ragaszkodik a valótlanul magas árhoz, s már a kezünkben az értékbecsléssel új ingatlan után nézünk. Olyan ingatlan után, melynek meghirdetett ára, hasonló adottságokkal, megközelíti a valós piaci értéket. Az értékbecslésre kifizetett összeg még mindig elenyésző ahhoz képest, amit a valós és a meghirdetett összeg közötti árkülönbözet jelentett volna számunkra.

A másik lehetőség, hogy megmutatjuk a tulajdonosnak az ingatlan értékbecslő által megállapított árat, és jobb belátásra bírjuk. Még az is elképzelhető, hogy belátja tévedését, s olcsóbban – tehát a valós értékén – kaphatjuk meg az ingatlant.

Az épületek felmérése, szaknyelven szólva diagnosztikája óriási adu lehet a kezünkben és megkímél minket minden esetben egy rossz üzlettől. Az ingatlan esetleges, sőt sok esetben rejtett hibáinak kiszűrése hatalmas veszteségektől kíméli meg a vásárlót, ezt nyilván mondanom sem kell. Egy ház – sok esetben még a tulajdonos előtt sem ismeretes – rejtett hibája milliós nagyságrendet ölthet, ha pusztán csak az árát nézzük. Rengeteg példa van erre.

Csak néhány ezek közül:

  • a falak vizesedése – mely sok esetben csak szakértő szemmel észlelhető
  • a tetőszerkezet szuvasodása – melynek orvoslása szintén milliós költséget róhat a vásárlóra értékbecslés hiányában
  • villanyvezetékek korszerűtlen állapota, ami életveszélyes balesetek okozója is lehet, az anyagi költségek mellett

Végezetül pedig nem árt tisztában lenni azzal a fontos ténnyel sem, hogy egy értékbecslés megrendelésekor biztos lehet abban akár eladói, akár vevői oldalon is áll, hogy a valóban tisztességes áralku pozíció is megteremthető.

Ennél a pontnál csak ismétlem magam újra:

A nyertes-nyertes pozíció megléte minden ingatlanos tranzakciónál elengedhetetlen feltétel kellene, hogy legyen. Mint örök idealista, hiszem, hogy egyszer eljutunk erre a pontra, erre a szemléletre a lakáspiacon is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük