Ingatlan értékbecslő vételnél

ingatlan értékbecslő eladásnál

Ingatlan értékbecslő vételnél
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a lejátszót !

Előző cikkemben az ingatlan eladásnál történő értékbecslés fontosságáról, illetve úgy is mondhatnám, hogy – mint elengedhetetlen – eleméről írtam és beszéltem. 

A mostani téma – hiszen mindkét oldal ismertetése fontos számomra – az ingatlan vétel. Egészen pontosan fogalmazva, az ingatlan vételkor történő értékbecslés fontossága.

Nyilván, ahogy mondani szokták, minden szentnek maga felé hajlik a keze, ez nálam is működik, hiszem ingatlan értékbecslő vagyok.

Ám emellett, egy dolgot érdemes észben tartani. A munkámnak láthatóan – hosszú évek óta létjogosultsága van, tehát joggal állíthatom, hogy valódi értéket képvisel. Különös tekintettel a visszajelzésekre, melyek arról tájékoztatnak, hogy az értékbecslés megrendelése nélkül bizony, sokan megkárosították volna saját magukat személyes ingatlan projektjükkel.

Miről beszélek, amikor ezt megemlítem?

Egyik részről a túlárazottságról, mely igen gyakorta tapasztalható a hirdetésekben, sőt még néha a megkötött szerződésekben is – persze csak utólag. Amikor már megvásároltuk a finoman szólva túlértékelt lakást, vagy házat.

Olyankor már késő a bánat, nem tudunk mit tenni. Viszont egy megvásárolni kívánt ingatlan előzetes felbecsültetésével, sokat tehetünk a fatális hibák elkerülésére.

Az egyik lehetőség, hogy odébb állunk, ha a tulaj ragaszkodik a valótlanul magas árhoz, s már a kezünkben az értékbecsléssel új ingatlan után nézünk. Olyan ingatlan után, melynek meghirdetett ára, hasonló adottságokkal, megközelíti a valós piaci értéket. Az értékbecslésre kifizetett összeg még mindig elenyésző ahhoz képest, amit a valós és a meghirdetett összeg közötti árkülönbözet jelentett volna számunkra.

A másik lehetőség, hogy megmutatjuk a tulajdonosnak az ingatlan értékbecslő által megállapított árat, és jobb belátásra bírjuk. Még az is elképzelhető, hogy belátja tévedését, s olcsóbban – tehát a valós értékén – kaphatjuk meg az ingatlant.

Az épületek felmérése, szaknyelven szólva diagnosztikája óriási adu lehet a kezünkben és megkímél minket minden esetben egy rossz üzlettől. Az ingatlan esetleges, sőt sok esetben rejtett hibáinak kiszűrése hatalmas veszteségektől kíméli meg a vásárlót, ezt nyilván mondanom sem kell. Egy ház – sok esetben még a tulajdonos előtt sem ismeretes – rejtett hibája milliós nagyságrendet ölthet, ha pusztán csak az árát nézzük. Rengeteg példa van erre.

Csak néhány ezek közül:

 • a falak vizesedése – mely sok esetben csak szakértő szemmel észlelhető
 • a tetőszerkezet szuvasodása – melynek orvoslása szintén milliós költséget róhat a vásárlóra értékbecslés hiányában
 • villanyvezetékek korszerűtlen állapota, ami életveszélyes balesetek okozója is lehet, az anyagi költségek mellett

Végezetül pedig nem árt tisztában lenni azzal a fontos ténnyel sem, hogy egy értékbecslés megrendelésekor biztos lehet abban akár eladói, akár vevői oldalon is áll, hogy a valóban tisztességes áralku pozíció is megteremthető.

Ennél a pontnál csak ismétlem magam újra:

A nyertes-nyertes pozíció megléte minden ingatlanos tranzakciónál elengedhetetlen feltétel kellene, hogy legyen. Mint örök idealista, hiszem, hogy egyszer eljutunk erre a pontra, erre a szemléletre a lakáspiacon is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

2 thoughts on “Ingatlan értékbecslő vételnél”

 1. Èn egy öt millió forintban szeretnék lakást vásárolni már az adásvételi szerződést is kötötünk a tulajdonosal ez csók támogatásból szeretnénk finanszírozni a tulajdonos el akarja adni mert nem tetszik neki így jóval kevesebb összegèrt mint amenyièrt vásarolta nem rokon vagy barát kèrdèsem az lenne hogy ha az èrtèkbecslö több èrtèket ír mert szerintem többet èr akkor nem tudom megvásárolni?

  1. Tisztelt Szalóki Bertalan!

   Természetesen megtudja vásárólni a házat, ha a bank értékelője netán többet hozna ki mint a vételár. A banknak a felvett hitelre nagyobb lesz a fedezete.

   Üdv.
   Mészáros Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük