Ingatlan felújítás

ingatlan felújítás, átalakítás

Ingatlan felújítás
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Ingatlan felújítás, a saját kéz buktatói és “rejtett” előnyei

Ingatlan felújítás: Gondolom, hogy minden felelős lakásgazda néhány évente rászánja magát egy kisebb, vagy akár egy nagyobb felújításra otthonában. Ezt a tisztaságérzet növelése, vagy a komfortérzet javítása, de sok esetben a kényszerű karbantartás is megkívánhatja. Van aki festést-mázolást, akad aki egy teljes arculatváltást eszközöl. Mindegy miről van szó, fontos dolog előre látni, hogy mik azok a dolgok, melyekre feltétlenül érdemes egy ingatlan felújítás során odafigyelnünk. 

Ami sokunknak elsőre eszébe jut, hogyan lehetne mindezt a lehető legkisebb anyagi ráfordítással megoldani. Ez nyilván a saját kézzel történő munkálkodás. Kétségkívül költségkímélő megoldásnak tűnik, ám nem minden esetben az. Ha már végeztünk korábban hasonló munkálatokat, netán tanultuk és értünk is hozzá, akkor mindenképp. Hiszen, ha jól megtervezetten és valóban szakszerűen állunk neki az ingatlan felújítás elvégzéséhez, vagy lehet az kisebb átalakítás, akkor nagy valószínűséggel az eredmény valóban kedvező lesz.

Aki ismer, tudja rólam, hogy én viszont minden esetben ránézek egy adott helyzet mindkét oldalára és ez most sincsen másként.

Van egy (több is van) elvem úgy általában a dolgokról, most is itt, az anyagi oldalról. Ez nem más,mint hogy néha a legolcsóbb lehet a legdrágább.

Ebben az esetben arra gondolok, hogy

a., egyik oldal: – megszabadítjuk magunkat a munkadíj költségétől

b.,másik oldal: – a szakértelem hiányából adódó kár klasszisokkal több lehet ennél

Előfordulhat tehát, hogy a legvégén – látva az eredményeket – kénytelenek leszünk mégis szakembert megbízni a saját kéz okozta esetleges károk javítására. (ez az, mikor többe kerül a leves, mint a hús)

Ha szakembert választunk:

Egy hozzáértő, valóban tisztességes „szaki” (ha találunk ilyet,….én optimista vagyok és bizakodó) viszonylag rövid idő alatt, szép munkát végez. Beszerzi helyettünk az alapanyagokat, tehát ezzel sem kell bajlódnunk.

A munkájáért felelősséget vállal, ami az anyagi felelősséget is magában foglalja!

Amire figyelni kell, vagy ajánlott figyelni:

-túl rövid határidő ígérése

-túl „alacsony” (hasonló munkálatokért kér árhoz viszonyítva) ár ígérése

-érdemes referenciát kérni olyanoktól akik „emberünkkel” dolgoztak, illetve akik már túlestek szakember által végzett felújításon

….és igen….

A szakember pénzért dolgozik, rendszerint nem kevés pénzért. A minőségi munka, a szakszerűen elvégzett ingatlan felújítás pénzbe kerül. Ez egy szakma. Ahogy a pék, vagy az autószerelő, illetve a mérnök vagy a bolti eladó is pénzért dolgozik.

A kérdés csak az, mi éri meg nekünk. A saját magunk általi sok esetben szedett-vedett megoldás, vagy egy tartósságra és szakértelemmel végzett tényleges minőségi munkára alapuló igényes végeredmény.

Mert van az a helyzet, hogy a spórolás eredménye a gyerekkorban oly sokszor hallott mondás: „Fiam, te több kárt csináltál, mint hasznot!”

Ne legyen így!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük