Ingatlan vétele

ingatlan vétele, alacsony ár, havi költségek, környék,

Ingatlan vétele
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Folytassuk tehát az ingatlan vétele 10 pontját:

4. A kapkodás és az alacsony ár szem előtt tartása

Ingatlan vétele esetén gyakori „hiba”, hogy a kapkodás sokba kerül. Van olyan vásárló, a tapasztalatok szerint, aki egy idő után annyira beleun a nézegetésbe, hogy már nem akar több lakáshirdetést böngészni. Úgy dönt, hogy a már megtekintett ingatlanok közül választ magának egyet. Az „Adj, Uram, de most már rögtön!” megoldás, ami könnyen vezethet megbánáshoz.

Ha pedig – nyilván érthető módon – a legolcsóbb lakásokat keressük, akkor gyakran hiába találunk egy számunkra sokkal jobban megfelelőt, és már-már döntésre is jutunk, hogy megvásároljuk. Egy alacsonyabb áru lakás előtérbe kerülése megmásíthatja a korábbi választást. Ám az olcsó lakások nem mindig „véletlenül” olyan olcsók. Kivéve persze, ha valaki a felgyülemlett hiteltartozás miatt válik meg áron alul ingatlanától.

Amennyiben azonban ilyesmiről nincsen szó, tehát nem a kényszerhelyzetbe került tulajdonos révén olcsó a lakás, ház, akkor érdemes nagyon körültekintőnek lennünk. Nehogy egy fél év múlva mondjuk, repülőteret építsenek a szomszédságban, vagy egy „illatozó” gumifeldolgozó üzemet!

5. Alapkikötések felülírása

Ingatlan vétele esetén előfordul, hogy meglátunk egy lakást és már elég rég óta nézegetünk ahhoz, hogy valóban elegünk legyen. Ezért aztán egy nem is olyan lényeges tulajdonsága az ingatlannak felülír minden eddigi elvárásunkat, elképzelésünket. Mely pedig igen is lényeges volt számunkra. Ilyenkor aztán félünk, nehogy lemaradjunk, és a valóban fontos dolgokról mondunk le. Csak, hogy a miénk lehessen, gyakran késői megbánással.

Ha nem úgy vásárolunk meg egy lakást, hogy azt érezzük, ezt kerestük, az szinte minden esetben rossz érzéssel tölt majd el bennünket később. Ha például valakinek a zöld övezet a fontos, nem célszerű lemondani erről egy csodás panorámás kilátás miatt, ahol viszont csak panelrengeteget látunk! Ha a tömegközlekedés fontossága a lényeg, akkor egy szép, ám kietlen területen lévő ingatlant sem jó megvásárolni egy legyintéssel.  Majd csak lesz valahogy!

Az ingatlan nem egy kabát, melyet csak télen viselünk, a lakás, ház az otthonunk lesz, sok esetben egy életre.

Az olyan mondatoknak sem kívánatos bedőlni, mint például.: Még egy napig tudjuk maximum tartani a lakást, az óriási érdeklődésre való tekintettel, stb!

6. Lehet, hogy egyszer el kell majd adni!

Ingatlan vétele esetében nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy sor kerülhet arra is a későbbiekben, hogy ingatlanunkat el kell adnunk. Vagy épp mi döntünk úgy valamiért, hogy máshol szeretnénk élni. Ezért aztán mindenképp érdemes a lakásra, mint egy befektetésre is tekintenünk. Az, hogy ingatlanunk forgalomképes legyen, mindig lényeges szempont. Amikor megvásároljuk, tartsuk ezt is szem előtt, még, ha akkor nem is szándékozunk erre sort keríteni, nem tudhatjuk, mit hoz az élet.

Tehát például egy földszinti lakás épp úgy lehet kizáró ok valakinek, mint a negyedik emelet egy olyan társasházban, ahol nincsen lift. Mi magunk is megöregszünk egyszer, tehát most nem is gondolunk a lábfájásra, lehet, hogy tíz év múlva ezzel is számolnunk kell. Túl nagy alapterület szintén nem nagyon keresett, hiszen magas a fenntartási költsége. A rossz közlekedési feltételek sok embert zavarnak. De a forgalmas útvonal melletti, zajos lakások sem tartoznak a jól eladható ingatlanok közé.

7. Drága lakás – meggondolatlan adósságok

Ma már lehetséges olyan ingatlanhoz is hozzájutnunk, – hála a sokasodó, kedvezményes hiteleknek – melyek jócskán meghaladják anyagi lehetőségeinket. Néha ilyenkor az is előfordul, hogy az előzetes terveink és a – reális lehetőségeink figyelembe vétele nélkül – megvásárolt lakás messze távol áll a valóságtól. Jó helyen van, szuper garázzsal rendelkezik, stb., stb., és igen csábító befektetésnek is tűnhet.

Gondoljuk át kellőképp, mert az ilyen szuper lakások eladása, ha később arra szükség van, még hosszú éveket is igénybe vehet, a meglehetősen szűk körű vásárlóréteg miatt! Ráadásul ezek fenntartása – néha a közös költség egy havi keresetnek megfelelő összeg – igen csak igénybe veheti a családi kasszát!

8. Figyelem! A lakásnak havi költségei is vannak!

Ingatlan vétele esetében szinte általános, hogy az álomlakás felfedezésekor olyannyira belefeledkezünk a vizuális élményekbe, hogy nem gondolunk az ingatlan havi fenntartási költségeire. Olyan boldogok vagyunk, hogy végre megtaláltuk, amit kerestünk. A fentebb említett közös költség, vagy a táv-hővő számla okozhat némi meglepetést, ha nem vagyunk résen, mindjárt az elején. Ha ezen kívül még havi törlesztő részlet is terheli majd a lakást, akkor óriási hiba lenne nem érdeklődni a pontos rezsiköltségek után.

Használt lakásnál persze azt is jó, ha belekalkuláljuk – még mielőtt szignóznánk a papírokat, – hogy a felújítás szintén meg fogja rövidíteni a pénztárcánkat. Hogy mennyivel, nos, az már megint egy újabb kérdés.

9. A környék

Ingatlan vétele előtt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a – nagy átlagban – végleges lakhelyünk kiválasztása mindig az általunk felállított szempontok szerint történjen! Ha a környék, ahol az álomlakást megtaláltuk nem ismerős számunkra, az számos buktató forrása lehet. Nekünk elsősorban a saját igényeinket szem előtt tartva kell döntenünk.

Nem mindegy tehát, hogy óvódás korú gyermekünk van, vagy közel vagyunk a nyugdíjhoz és a zajos játszótér, vagy óvoda közelsége már nem annyira kedvező mentális állapotunkra. Az egy megmásíthatatlan tény, hogy egy jó környéken lévő ingatlant, sokszorosan könnyebb hamar és jó áron továbbértékesíteni. Mint egy jó állapotban lévő, ám kétes, nem éppen biztonságos régióban. Ez azoknak is fontos, akik befektetési céllal vásárolnak.

10. A döntést mi hozzuk meg!

Nem az ingatlanos fog felkelni a hálószobánkban reggel, nem ő fog ebédet készíteni a konyhánkban. A döntést mindig nekünk kell meghozni a vásárlásra vonatkozóan. Még családon belül is lehetnek kisebb viták, hiszen lehet, hogy férjünk, feleségünk nem épp erről az ingatlanról álmodott kiskorában, ám talán ész érvekkel sikerül így is közös nevezőre jutnunk.

Ingatlan vétele esetén mindig figyeljünk oda, hogy helyettünk sem az ingatlanszakértő, sem más nem fogja eldönteni, hogy nekünk mi jó. Mindig megbízható ingatlanos szakembert válasszunk – lehetőségünk van erre. Hiszen a referenciáik maguktól beszélnek – aki valóban a mi elképzeléseinket tárja szemünk elé. De sohasem próbál bennünket rábeszélni egy olyan lakásra, mely számunkra alkalmatlan!

Az egyéni élethelyzetek, beleértve az anyagi lehetőségeket és az ízlésvilágot is, mindig meghatározzák, milyen lakást, házat vásárolunk. Mivel ez a döntés az esetek oroszlán részében meghatározza majd további életünket, ezért érdemes megfontolni a fent említett buktatókat, vagy segítséget.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük