Ingatlaneladása

ingatlaneladása

Ingatlaneladása
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Folytassuk akkor az első rész után a negyedik ponttal! Szépen, lassan már ki is képezzük magunkat ingatlanosnak, már belefoghatunk az eladásba, és nagy valószínűséggel, sikerrel is fogunk járni!

4.  A hirdetés – ésszerű és hatékony, lényegre törő és előnyöket kiemelő!

Nem nagyon kell magyarázni, hogy minél jobb áron és minél gyorsabban értékesítjük ingatlanunkat, annál jobban járunk.

A megfelelő hirdetés pedig nem kisebb dolgot fog eredményezni, mint, hogy megtaláljuk azt az embert, akinek megfelel az ingatlanunk.

Nagyon figyeljünk oda, hogy a szövegben mindenképp tárjuk fel a lakás, ház előnyeit. Nem szabad elfelejteni, hogy előnye márpedig minden ingatlannak van! (Akár a helyrajza, akár az elrendezése, akár az ára, akár a tömegközlekedés pozitív előnyei, akár a nyugodt-vagy épp forgalmas elhelyezkedése…bármi lehet előny, csak a megfelelő embert kell megtalálni!) Nem kell ódákat zengeni, nem kell egy dolgot – más formában – többször is leírni és nem kell sallang sem. A lényeget kell szemléltetni és kiemelni a fontos dolgokat, az olyan jellemzőket, mely miatt pontosan a mi ingatlanunk lesz a kiemelkedő a többi közül.

Ingatlanunk egy portéka! Azt kell elérni, hogy más legyen, hogy jobb legyen, mint a hozzá hasonló „piaci termék”!

5. Képek fontossága

A képek jó minőségűek, a lakás előnyeit bemutatóak kell, hogy legyenek. Nem kell egy dolgot többször lefotózni, még, ha azok nekünk nagyon tetszenek is. Személyek és háziállatok se kerüljenek lencsevégre, hiszen az érdeklődők egyáltalán nem kíváncsiak másra, mint az ingatlanra! Ha erkély, vagy terasz van az ingatlanon, ne hagyjuk ki azt sem! Sokak számára előny és nem ritka, hogy emiatt döntenek a lakás, ház mellett. Az alaprajzot is fényképezzük le, illetve szkennerjük, hiszen azt látva, sokkal könnyebben tájékozódnak a vásárlók a lakás elrendezése és paraméterei felől.

6. Ha magunk hirdetünk, legyünk elérhetőek

Nagyon fontos, hogy telefonon, de legalább is e-mailben mindig legyünk elérhetőek az érdeklődők számára. Ez persze nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal álljunk készenlétben. Arról van szó, hogy amilyen elérhetőséget megadunk a vásárlóknak, azon érjenek is el bennünket. Ha nem tudjuk éppen felvenni a telefont, akkor a visszahívás mindenképp alapszabály, hiszen inkognitónk már elsőre hiteltelenné tesz bennünket. Ha nem tiszteljük meg az érdeklődőt azzal, hogy megadjuk a lehetőséget számára az információkérésre, akkor inkább bízzunk meg valakit a tájékoztatással!

A lényeg mindenképp az, hogy az érdeklődő fel tudja tenni a kérdéseit és azokra rövid időn belül választ is kaphasson. Ez pedig, nem csak az ő érdeke, hanem épp úgy a miénk is, ezt jó szem előtt tartani!

7.  Ami mindenkinek bejön!

Biztos, hogy minden vevő mást szeretne, de néhány dolog mindenkinek fontos. Ezekre odafigyelve ingatlaneladása közben sokkal hatékonyabbak lehetünk. Ráadásul nem is kerül óriási költségekbe, a legtöbbje pedig teljesen ingyen megoldható.

Csodákra képes egy tisztasági festés, noha nyilván a következő tulaj ezt szintén el fogja végezni. Mégis fontos és egészen más színben tüntethetjük fel vele a lakást. Ha kertes házunkat kívánjuk eladni, mindenképp nyírjunk füvet a fotózás előtt, rengeteget dob a kinézeten, és kulturáltabb képet mutat. Ingatlaneladása előtt takarítsunk ki alaposan, tegyük olyanná a lakást, vagy a házat, kívül-belül, amilyenbe mi is szívesen beköltöznénk!

8. Ha ingatlanos – akkor legyen területi specialista!

A kifejezett specialista farmrendszerben dolgozik, ami annyit jelent, hogy egy területen egyetlen szakértő végzi a munkáját. Ennél fogva annak minden szegletét ismeri, tisztában van az előnyökkel és a hátrányokkal is. A tömegközlekedés és a lakosság milyensége sem titok számára, ezen kívül pontosan ismeri a konkurenciát is, ami igen nagy előnyünkre válhat!

9. Ízlések és pofonok

Ingatlaneladása előtt nagyon fontos, hogy ne újítsuk fel feleslegesen a lakást, házat! Ne cseréljünk például burkolatot, vagy ne szereltessünk be méregdrága klímaberendezést. A régi hő leadók újra cserélése, vagy nyílászárócsere szintén nem tartozik az okos döntések közé, ráadásul amellett, hogy méregdrága beruházás, az ízlésbeli különbségek miatt még kifejezetten rosszul is járhatunk! A leendő új tulajdonos stílusa, elképzelése teljesen különbözhet a miénktől, ezért lehetséges, hogy éppen ezért zárkózik el majd a vásárlástól. Abban biztosak lehetünk, hogy értéknövelő tényezőként semmiképp nem fogja számon tartani a „csinosítgatást” vagy az általunk annak vélt „korszerűsítést”.

10. Jó ügyvéd – jó barát!

Az ingatlaneladása esetén megfelelő jogi szakember kiválasztása nagyon fontos. Amikor elérkezik az idő, hogy megvan a megfelelő vevő és sor kerülhet végre az adásvételi szerződés megkötésére, a profi ügyvéd lesz a legjobb barátunk! Hozzáértése, szakértelme és mindenre kiterjedő alapossága lehet a mindkét fél számára előnyös üzlet kulcsa!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük