Ingatlanos felelőssége

Ingatlanos felelőssége

Ingatlanos felelőssége
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Kiszolgáltatott vagy tisztességgel kiszolgált ügyfél szeretnél lenni?

Ingatlanos felelőssége: Mivel az elmúlt hetekben egy kedves olvasóm megkeresett ezzel, és gondoltam mások számára is hasznos lehet ez a téma. Szeretnék némi segítséget nyújtani azoknak, akik az ingatlanos felelőssége, tehát a vélt és valódi felelősségükről szeretnének információkat.

Tény, hogy vannak esetek az ingatlanos tranzakciók folyamán, melyeket a legnagyobb jóindulattal sem lehet nyertes-nyertes pozíciónak nevezni. ( ami egyébként az én évek alatt kialakult hitvallásom lett. )

Amikor megbízunk egy ingatlanost, sokszor azt gondoljuk, hogy rátaláltunk arra az emberre, aki valóban szakértő és mindkét oldal lojális képviselője. Aztán később tapasztaljuk meg, hogy a dolog több sebből vérzik, és „neadjIsten” ráfizettünk a dologra.

Vajon van-e, és mekkora az ingatlanos felelőssége, van –e VALÓS felelőssége az ingatlanközvetítőnek?

Én úgy gondolom- személyes, évek alatt összegyűlt empirikus megtapasztalás -, hogy a közvetítők oroszlán része igen is becsületesen végzi a munkáját, így persze eredményesek is tudnak lenni.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy hallomásból tudok és – bár elenyésző mértékben – de magam is tapasztaltam olyan esetet is, amikor szándékosan megvezetik ügyfelüket, méghozzá saját anyagi érdekük szem előtt tartásával.

Amit mondani szeretnék ezzel, az nem más, mint amit könyveimben és számos előző írásomban részletesen taglalok:

A szerződések megfelelő körültekintéssel való megírása, pontossága a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani!

Ez mindkét fél érdeke, és a későbbiekre nézve nem ad már okot aggodalomra a tranzakció, magyarul, vitának helye nincs. Ugyanis ezzel lehet majd bizonyítani nézeteltérések során a csalást és esetleges törvényszegést.

Ezt nyilván tudják az ingatlanirodák is, és mivel mindkét fél érdekét szolgálja a pontos szerződés, a legtöbb ingatlanközvetítő által készített szerződés – szerencsére – nagyon szigorú!

Ezért mindkét félnek kutya kötelessége részletesen elolvasni – főként annak, aki megbízta az irodát, vagy ingatlanost – és ha bármivel nem értene egyet, azt szóvá tenni, vagy más ingatlanoshoz fordulni! Ha ezt megteszi és más közvetítő után néz, vagy egyetért a szerződéssel és kezet fognak, ezt követően pedig mindenki az abban foglaltak szerint jár el. Akkor az esetben már nincs is létjogosultsága annak, hogy bárki-bárkit okolhatna, illetve jogtalanul felelősségre vonhatna ingatlanos szerződéskötésnél!

A Polgári Törvénykönyv szerint egyébként már az is indokolatlan hátráltatást jelent az ügyfél számára, ha az ingatlanos a szerződésében kizárja annak lehetőségét, hogy az eladó maga is árulhassa ingatlanát!

Mit jelent ez? Nos, azt, hogy az ilyen szerződés már önmagában is tisztességtelennek minősül a törvény értelmében. Persze erről nem sokan tudnak, ezért aztán nem is tartják be ezt a szabályt. Ön most már tudja, így dönthet, aláír-e ilyen megbízást, avagy odébb áll egy másik közvetítőirodához.

A másik megkárosítás az ingatlanirodák részéről, amit magam is hallottam, hogy a magasabb jutalék ellenében még az is előfordul, hogy az ingatlanos, akár a vevőnek, akár az eladónak kárt okoz. Noha a „végső cél” az kellene, hogy legyen, hogy az ügyfelek elégedetten távozzanak az ügyfélközpontú irodától. Annál is inkább, hiszen a legjobb üzletek számukra is általában a kliensek ajánlásai alapján köttetnek, az elégedett ügyfél a legjobb reklám.

Összegezve tehát, van-e mekkora az ingatlanos felelőssége és mit tehetünk, ha jogsértés gyanúja áll fenn?

Fontos, hogy tudjuk, mint megbízó – vannak jogaink, viszont csak akkor tudjuk ezeket érvényesíteni, ha tudunk is róluk.

Ne gondoljuk, hogy normális, ha mint eladók, csak azokat a vevőket tudjuk megismerni, akiktől mondjuk a közvetítő előre pénzt kért.  Így ezzel együtt talán fogalmunk sincs arról, hogy egy elutasított érdeklődő mennyit fizetett volna ingatlanunkért! Nehogy bedőljünk annak, ha valaki mondjuk az ingatlanirodával megkötött szerződésünk lejárta után jönne a jutaléka kifizetéséért! Annak is jogi következménye van, melyet igen is érvényesíthetünk, ha mondjuk többszöri látogatást teszünk olyan ingatlanokban – mint vevő – melyek egyáltalán nem olyanok, mint amilyennek a fényképen „bemutatták” azokat a közvetítői oldalon. Ezt hívják „kamu” fotóknak. Ez félrevezető tájékoztatásnak minősülhet, csak úgy, mint az, ha valaki csak addig érdeklődő (potenciálisan) esetleg már sokadik alkalommal, amíg alá nem írtuk az irodával a közvetítői szerződést!

Egy jogi szakértő ismerősömtől származó információim alapján a fenti, és még számos szerződésszegésnek valós következményei vannak. Mégpedig a közvetítői jutalék teljes elvesztése, vagy csökkentése, de ezen túlmenően hatalmas kártérítési felelősség is kötelezi az irodákat!

Ezért igen is érdekünk az, mielőtt megbíznánk egy ingatlanos irodát, ismerjük meg jogainkat. Hogy kizárjuk a kiszolgáltatottság lehetőségét is, ami valójában az ismereteink hiányából fakad. Még milliós nagyságrendű jutalék visszaigénylésére is lehetőség van jogi úton. Természetesen, ha az alaptalan volt, illetve jogsértő, de ehhez tudnunk kell, hogy kinek és miért nem kell fizetnünk!

Szumma:
Igen, nagy az ingatlanos felelőssége, az ingatlanos irodáknak és ingatlanközvetítőknek is! Már, hogy ne lenne?

Egy dolog kell csak, hogy tisztában legyünk a kötelességünk mellett a jogainkkal is!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

2 thoughts on “Ingatlanos felelőssége”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük