Ingatlant fiatalkorúnak

Ingatlant fiatalkorúnak

Ingatlant fiatalkorúnak
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Beszéljünk most arról a kézenfekvő helyzetről, amikor ingatlant vennél, de jó előre gondolkodva – ismerve a mostani törvényeket – úgy döntesz, hogy megkíméled gyermekedet a későbbi átíratástól, s eleve az ő nevére vásárolnál?

Mit kell tenned és mit kell tudnod, ha ilyen irányú elképzeléseid vannak?

Természetes dolog, hogy szeretnénk megalapozni utódaink jövőjét, és mi tagadás erre talán az egyik legjobb megoldás, ha ingatlant fiatalkorúnak vásárolunk. Hiszen neki a későbbiekben már nem kell megteremtenie az anyagi feltételeit az otthonteremtésnek. Előre is elnézést, nyilván ez a cikk azoknak szól igazából, akiknek erre – valamilyen formában – lehetőségük van.

A kérdés, hogyan tehetjük ezt meg, kvázi vehetünk –e a nevére lakást arra gondolva, hogy neki – például örökléskor már ne kelljen súlyos átíratási költségeket fizetnie. Illetve végigjárnia az amúgy is kellemetlen procedúrákat szülei elvesztésekor.

Teendők, fontos információk, hasznos tanácsok:

Induljunk onnan, hogy a döntés megvan, az ingatlan kiválasztásra került és biztosak vagyunk abban, hogy nem szeretnénk tulajdonosai lenni később sem ennek az ingatlannak, jól átgondoltuk a döntést.

Kiválasztottuk tehát a megfelelő ingatlant. Ami a száraz tényeket illeti, a kiskorú gyermek a törvény szerint (érdekes megfogalmazás) nem cselekvőképes. Kvázi, adásvételi szerződést sem írhat alá!

Készpénzes ingatlanvásárlás gyermek nevére:

Ingatlant fiatalkorúnak a nevére vásárolunk, akkor automatikusan úgynevezett teljesítési segéddé válunk a törvények értelmében, mert jövedelme még nincs(egyébként is mi vásároljuk számára az ingatlant) mi adjuk hozzá a pénzt is. Tehát a vételár teljes összegét kifizetjük. (amennyiben készpénzben vásárolunk)

Kiskorú azonban kizárólag gyámhivatali engedéllyel „vásárolhat” ingatlant. Tehát számoljunk azzal is, hogy ebben az esetben viszont HIVATALOS ÉRTÉKBECSLÉST követelnek meg, kizárva ezzel a kiskorú mindennemű vélt-vagy valós félelmét a megkárosítással kapcsolatban. Ami pedig a gyermek érdekeit illeti, az képviselheti a felügyeletet gyakorló szülő, eseti gondnok, vagy esetleg a gyám is.

Hitelből történő ingatlanvásárlás kiskorú nevére

Ebben az esetben sem vonhatjuk ki a „buliból” a gyámhatóságot. Az ingatlan zálogosításához is hatósági engedély kell, ennek hiányában a banki hitel folyósítása lehetetlen. S nem csak a hitelfolyósításnak, hanem magának a kölcsönnek és a jelzálog szerződésnek is feltétele, tehát ezt mindenképp jól véssük észbe.

Természetesen az adósok hitelből történő vásárlás esetén a szülők lesznek, és nem a lakástulajdonos gyermek! Még akkor is, ha egyáltalán nincsen tulajdonrészük a megvásárolt ingatlanban. Tehát a szülőknek a hitelt folyósító bank által meghatározott összegű, bizonyos ideje fennálló, rendszeres jövedelemmel kell rendelkezniük. Melyből a részleteket törleszteni tudják.

Ehhez egy úgynevezett „elvi engedély”nevű igazolást kell kérni közvetlenül a gyámhivataltól. Ezzel egy időben pedig igényelni kell egy „eseti gondnok” kijelölését is.

Az engedélyt persze csak a lakáshitel szerződés aláírása után fogják megkapni. Amikor már a bankban aláírt dokumentumok is eljutottak a gyámhivatalhoz.

Ezek után fogja megadni a hatóság a szükséges engedélyt, s ezt követően kerülhet csak sor a banki jelzálog bejegyzésére a helyileg illetékes földhivatalban.

Ha mindezek megvannak, akkor megtörténhet a hitel folyósítása.

Azt azért fontos még tudni, hogy amennyiben kiskorú nevére történik ingatlanvásárlás, akkor kizárólag forint alapú hitelt igényelhetünk. S a hitel össze az ingatlan forgalmi értékének maximum nyolcvan százaléka lehet. A szülők jövedelme a hitel összegét persze befolyásolja.

Végezetül, korábbi írásomból, illetve nemrégiben megjelent könyveimből ollózva még egy – két információ, ami a későbbiekre vonatkozik:

„Amikor a kiskorú nevére megvásároltuk – akár hitelből, akár készpénzre – az ingatlant, onnantól az, a rendelkezésünk alól azonnal kiesik. Függetlenül attól, hogy azt saját pénzünkből vásároltuk meg, vagy a hitelt törlesztjük.

A gyámhatóság korlátozza mindenfajta rendelkezési jogunkat a lakással kapcsolatban. Hiszen a megvásárolt ingatlan gyámhatósági felügyelet alá kerül, a megvásárlás pillanatában.

Eladni, elcserélni, vagy hitellel terhelni a későbbiekben csak a gyámhivatal beleegyezésével tudjuk. Hiszen a hatóság feladata, hogy szigorúan óvja a kiskorú gyermek vagyonát.

Mindenfajta hozzájárulásra csak abban az esetben számítsunk tehát, ha a későbbi eladás, vagy megterhelés, messze menőkig a gyermek érdekeit szolgálja!”

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük