Környezetbarát konyha

kornyezetbarat konyha

Környezetbarát konyha
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Környezetbarát konyha elrendezése nem is olyan bonyolult feladat, mint, ahogyan azt sokan gondolják.

Egy kis odafigyelés, átgondolt tervezés és már készen is van a minden igényünket és nem utolsó sorban kényelmünket szolgáló helyiség. Persze a lakás minden területén fontos a kényelem és a tudatos tervezés, mai cikkemben kifejezetten az környezetbarát konyha elrendezésére fektetem a hangsúlyt.

A jól átgondolt konyha elengedhetetlen ahhoz, hogy az étel ne csak ízletes legyen, de elkészítője se „hullaként rogyjon” a székbe munkája végeztével. Mert a főzés munka, méghozzá nem kis odafigyelést igénylő folyamat. Fontos tehát, hogy a legnagyobb kényelemben zajlódjon és örömöt okozzon, ne pedig komforttalanságot.

Hogyan néz ki egy ergonomikus konyha?

Fontos, hogy mi és hogyan, hol helyezkedik el a konyhában, függetlenül attól, hogy az mekkora és milyen elrendezésű. Értem ez alatt, hogy pusztán egy síkon, U alakban, vagy esetleg L alakban készül.

Az ergonomikus konyha tekintetében fontos szem előtt tartani a főzés közbeni munkafolyamatok egymás utánját, a sorrendet, hogy ne kelljen plusz mozdulatokat feleslegesen véghez vinni.

Kényelmesen az környezetbarát konyhában

A hűtőszekrény mellett például jó, ha közel van a konyhapult, hogy a kipakolásnál kényelmesen le tudjuk helyezni az ételt, hozzávalókat. A mosogató a következő a „sorban”, majd a főzőlap, melyet szintén egy munkalap szakasz kövessen. Ezután már csak a sütő és a mikró „van hátra”, mely ideális esetben egy úgynevezett torony elemben, egymás felett helyezkedik el. Méghozzá úgy, hogy maga a sütő sem a padló közelében, hanem szem magasságban van. Feleslegesen miért hajolgatnánk, ha egyáltalán nem muszáj. Ráadásul a kicsapódó hő szempontjából biztonságosabb is.

Egy ergonomikus konyhában a bútoroknak általában állítható lábuk van, így a háziasszony magasságához tökéletesen beállíthatóak, hogy minden munkafolyamat kényelmes és kellemes legyen. Természetesen az is fontos, hogy a munkalap fölött elhelyezkedő szekrények is tökéletes magasságban legyenek, használójának testmagasságához igazítva, elkerülve ezzel a létrázást, vagy az ágaskodást, ha egy tárgyat ki szeretnénk venni a szekrényből.

Divatos és szép, nem beszélve az ergonomikus tulajdonságától a fiókos rendszer, melyben lényegesen könnyebb az edények tárolása, átlátható és kiemelésük is jóval könnyebb.

Tervezzünk tehát ergonomikus konyhát, ha tehetjük, saját kényelmünk érdekében!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük