Led tv fajtái és jellemzői

led tv fajtái

LED tv fajtái és jellemzői

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Led tv fajtái: Előző cikkemben írtam az okos televíziókról és azon belül is a LED tv-ről is ejtettem néhány szót. Most szeretnék bővebben írni a LED tv fajtáiról.

A LED tv háttérvilágítású LCD televízió röviden szólva. A hagyományos LCD fluoreszcens fényekkel üzemel, míg a LED tv-knél háttérvilágítást alkalmaznak. A mai időkben ez a tv-tecnológia a legnépszerűbb, háttérbe szorítva ezzel a plazmatelevíziókat.

A LED tv készülékeket kétfajtára oszthatjuk, a LED-ek típusa szerint. Az egyik fajtájuk a dinamikus RGB LED-ekkel működő televízió. Ezekben a képernyő mögé helyezik el a LED-eket.  A háttérvilágítási technológia teszi lehetővé, hogy a képernyő adott helyein csökkenteni lehessen a fényerőt, ahol a megjelenítéshez szükség van sötétebb felületre. Magas dinamikus kontraszt arányokkal meg lehet jeleníteni a valódi feketét és fehéret. Olyankor van erre szükség, ha fényes, pici terület jelenne meg egy sötét háttér előtt.

A másik típusnál pedig Edge LED-ek kerülnek kialakításra oldalvilágítással a képernyő széleibe. Ezek a teljes képernyőt egy fényelosztó panel segítségével világítják be, mely rendkívül széles színskála megjelenítését teszi lehetővé, illetve a fekete szín is valóban sötét.  Az oldalvilágítású technológiával igen vékony LED televíziókat képesek gyártani.

A LED háttérvilágítású technológiával gyártott tévék nagymértékben különböznek a CCFL háttérvilágítású LCD képernyővel ellátott televízióktól, a következők miatt:

  • a kontraszt arányú képek jóval dinamikusabbak
  • rendkívül keskeny készülékek gyárthatóak (vannak típusok, melyek még a két cm vastagságot sem érik el)
  • a színkorlátok jóval tágabbak, különös tekintettel az RGB LED használatára
  • sokkal kevesebb energiafogyasztásúak
  • jóval nagyobb fényerővel rendelkeznek
  • fenntarthatósági elvárásainknak jobban megfelelnek, hosszabb élettartamuk és energiafogyasztásuk miatt
  • gyártásuk során nem használnak higanyt
  • gyorsabban kapcsolnak be -és ki és intenzívebb fényerőt képesek megjeleníteni

A XXI. század legkorszerűbb és emiatt talán a legnépszerűbb televíziója a LED tv. Manapság már nem számít luxusnak, hiszen egyre többen gondolkodnak hosszú távon, mind a minőséget mind pedig a fenntarthatóságot, a hosszabb élettartamot és az energiafogyasztást illetően is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük