Mágnestalpas fúrógép

mágnestalpas fúrógép

Mágnestalpas fúrógép

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Mágnestalpas fúrógép a XXI. század fontos és igen hasznos, az emberi erőforrás hatékonyságát elősegítő eszközök egyike.

Miért és miben hasznos találmány a mágnestalpas fúrógép?

A mágnestalpas fúrógépek nagy sebességgel dolgoznak, ami az egyik legnagyobb előnyük. Ezen kívül lehetővé teszik jóval nagyobb átmérőjű furatok elkészítését is, mint a hagyományos típusok. A mágnestalpas fúrógépek további hatalmas előnye az is, hogy nagy pontossággal és egyenletes sebességgel dolgoznak, így a munkadarab felületén lévő horzsolások és egyenetlenségek minimálisra redukálhatóak.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban, milyen kialakításúak a mágnestalpas fúrógépek?

A mágnestalpas fúrógépek nagyrészt kompakt kialakításúak és könnyen szállíthatók.  Természetesen az eszközök mérete és súlya attól is függ, hogy milyen átmérőjű fúrófejekkel vannak ellátva. Az általánosan használt fúrófejek átmérője 12 és 50 mm közötti.

Széles körű felhasználhatósága miatt a gépek használata az ipar számos területén indokolt. A mágnestalpas fúrógépek egyébként főleg a fém- és acéllemezek hatékony és precíz megmunkálására szolgálnak.

A mágnestalpas fúrógépek használata előtt fontos, hogy azok használói megfelelő felkészültséggel és biztonsági ismeretekkel rendelkezzenek.

Mivel – ahogy azt már említettem – a mágnestalpas fúrógépek nagy sebességgel dolgoznak, és a fúrófejek rendkívül élesek, ezért a fúrási munka során ajánlott védőfelszerelés használata, úgy, mint a kesztyű, szemüveg esetleg fülvédő.

Hogyan működnek a vízhűtéses mágnestalpas fúrógépek?

A mágnestalpas fúrógépek tartalmazhatnak beépített vízhűtést is. A vízhűtés segít a fúrótartó és a fúrófej hűtésében, ezáltal csökkenti a kopást, és növeli az eszköz élettartamát. Emellett a vízhűtés segít megelőzni a túlhevülést is, hogy elkerüljük az ebből következő nagyobb pontatlanságot és/vagy csökkentett teljesítményt.

A vízhűtési rendszer általában egy tartályból, egy pumpából és egy csővezetékből áll. A tartályban lévő víz átáramlik a csőrendszeren keresztül a fúrófejhez, onnan pedig visszafolyik a tartályba. Az áramló víz így hűti a fúrófejet és a fúrótartót, ami csökkenti a kopást és növeli az élettartamot.

Az eszközök használata során a vízhűtési rendszert is megfelelően kell kezelni és karbantartani.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük