Mezőgazdasági gépek közlekedése

mezőgazdasági gépek

Mezőgazdasági gépek
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

A mezőgazdasági gépek közlekedési szabályai

Jó, ha tudjuk, hogy a közlekedési szabályai épp úgy kötelezőek mindenki számára – aki használja azokat – mint az egyéb járművekre vonatkozó KRESZ

Noha a betakarítás nagy része már megtörtént, még várható számos munkálat a mezőgazdasági gépek segítségével. Így aztán joggal számíthatunk arra, hogy ezek a műszaki gépek megjelennek a közutakon is. A biztonságos közlekedés érdekében jó, ha tudunk ezekről a szabályokról. A teljesség igénye nélkül felsorolnék itt néhányat, hogy a mezőgazdasági gépek közlekedési szabályai szélesebb körben is elérhetőek legyenek.

Ezeknek a munkagépeknek, vagy erőgépeknek rendelkezni kell legalább ideiglenes rendszámmal és forgalmi engedéllyel is. Ebből következik az is, hogy felelősségbiztosítást is kötelesek kötni rájuk a tulajdonosok.

Műszaki ellenőrzés

Műszaki ellenőrző vizsgára is menniük kell időközönként azoknak a mezőgazdasági gépeknek, melyek sebessége képes meghaladni a 25 km/h-t. Ezeknek a járműveknek rendszámmal is rendelkezniük kell, mely három betűből és három számból kell, hogy álljon. Egyébként a maximális megengedett sebességük 40 km/h.

Azok a mezőgazdasági gépek, melyek lassabbak 25 km/h-nál azonban a közút hálózatot így is használják, piros rendszámmal ellátottak kell, hogy legyenek és rájuk ugyan úgy vonatkozik a felelősségbiztosítás és a műszaki vizsga is.

A közutat csak ritkán illetve ideiglenesen igénybe vevő mezőgazdasági gépeket zöld színű rendszámmal látják el, mely egy M betűből és hat db számjegyből áll. Ezek a járművek viszont 25 km/h tempónál gyorsabb sebességre nem képesek.

Bármely mezőgazdasági gépre vonatkoznak természetesen – ahogy az írás elején már említettem is – a mindenkori KRESZ szabályok.

Cégem vállalja minden típusú mezőgazdasági gép, technológia értékelését, hívjon, írjon, vagy töltse ki árajánlatkérőnket!

Mezőgazdasági műszaki gép értékbecslés:

  • új és használt mezőgazdasági gépek és berendezések: traktor, vontató, bálázó, borona, kombájn, rakodógép, markoló, emelőgép, talajmaró, rendsodró, fűkasza, vetőgép, műtrágyaszóró, eke, homlokrakódó, tárcsázó, 
  • erdészeti eszközök, gépek: szárzúzógép, ág darálógép, hasító gép, fa aprítógép, rönkfogó, háncsoló gép, mulcsozó gép, fűrészgépek, speciális szállítógépek,
  • mezőgazdasági technológia: pl. takarmánykeverő,

Folytatása következik…

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük