Mezőgazdasági gépek közlekedése

mezőgazdasági gépek

Mezőgazdasági gépek
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

A mezőgazdasági gépek közlekedési szabályai

Jó, ha tudjuk, hogy a közlekedési szabályai épp úgy kötelezőek mindenki számára – aki használja azokat – mint az egyéb járművekre vonatkozó KRESZ

Noha a betakarítás nagy része már megtörtént, még várható számos munkálat a mezőgazdasági gépek segítségével. Így aztán joggal számíthatunk arra, hogy ezek a műszaki gépek megjelennek a közutakon is. A biztonságos közlekedés érdekében jó, ha tudunk ezekről a szabályokról. A teljesség igénye nélkül felsorolnék itt néhányat, hogy a mezőgazdasági gépek közlekedési szabályai szélesebb körben is elérhetőek legyenek.

Ezeknek a munkagépeknek, vagy erőgépeknek rendelkezni kell legalább ideiglenes rendszámmal és forgalmi engedéllyel is. Ebből következik az is, hogy felelősségbiztosítást is kötelesek kötni rájuk a tulajdonosok.

Műszaki ellenőrzés

Műszaki ellenőrző vizsgára is menniük kell időközönként azoknak a mezőgazdasági gépeknek, melyek sebessége képes meghaladni a 25 km/h-t. Ezeknek a járműveknek rendszámmal is rendelkezniük kell, mely három betűből és három számból kell, hogy álljon. Egyébként a maximális megengedett sebességük 40 km/h.

Azok a mezőgazdasági gépek, melyek lassabbak 25 km/h-nál azonban a közút hálózatot így is használják, piros rendszámmal ellátottak kell, hogy legyenek és rájuk ugyan úgy vonatkozik a felelősségbiztosítás és a műszaki vizsga is.

A közutat csak ritkán illetve ideiglenesen igénybe vevő mezőgazdasági gépeket zöld színű rendszámmal látják el, mely egy M betűből és hat db számjegyből áll. Ezek a járművek viszont 25 km/h tempónál gyorsabb sebességre nem képesek.

Bármely mezőgazdasági gépre vonatkoznak természetesen – ahogy az írás elején már említettem is – a mindenkori KRESZ szabályok.

Cégem vállalja minden típusú mezőgazdasági gép, technológia értékelését, hívjon, írjon, vagy töltse ki árajánlatkérőnket!

Mezőgazdasági műszaki gép értékbecslés:

  • új és használt mezőgazdasági gépek és berendezések: traktor, vontató, bálázó, borona, kombájn, rakodógép, markoló, emelőgép, talajmaró, rendsodró, fűkasza, vetőgép, műtrágyaszóró, eke, homlokrakódó, tárcsázó, 
  • erdészeti eszközök, gépek: szárzúzógép, ág darálógép, hasító gép, fa aprítógép, rönkfogó, háncsoló gép, mulcsozó gép, fűrészgépek, speciális szállítógépek,
  • mezőgazdasági technológia: pl. takarmánykeverő,

Folytatása következik…

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük