Mezőgazdaságunk energiaforrásai – az energia felhasználása

mezőgazdaságunk energiaforrásai

Mezőgazdaságunk energiaforrásai
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Mezőgazdaságunk energiaforrásai – az energia felhasználása

Mezőgazdaságunk energiaforrásai: A mai ember életének minden területén az energiaigény hatalmas megnövekedése miatt – melynek oka mindnyájunk előtt ismeretes – energiafelhasználásunk az egekben van. Aggasztó és nem látjuk előre – csak sejtjük – ennek várható következményeit.

Természetesen az energiafelhasználás a mezőgazdaság terén is nyilvánvaló módon megnövekedett. Folyamatosan bővül az élelmiszerellátás és ezzel arányosan az energiaköltség lett szinte a legfontosabb megoldandó feladat számunkra.

Mezőgazdaságunk energiaforrásai

A múlt század folyamán igen gyorsan emelkedett a mezőgazdasági termelés energiafogyasztása. A hetvenes évek végén azonban már a legfontosabb tényező lett hazánk energiaköltsége. Noha a híres olajválság előtt még energiafelhasználásunk gyors mértékben növekedett, ez némileg lelassult az évszázad végére, s azóta azt mondhatjuk, hogy gyakorlatilag nem változott. Ennek oka többek között az, hogy kis mértékben növekedett az energiahatékonyság – a speciális programoknak köszönhetően. Persze az energia árai ezzel együtt is, folyamatosan emelkednek.

A piaci viszonyokra való átállás a mezőgazdaságban fontos változásokat hozott. Míg korábban a növénytermesztés szinte egyenlő arányban volt az állattenyésztéssel. Mára ez az arány kissé elcsúszott a növénytermesztés javára, noha ott is csökkenés tapasztalható. Az energiaszükségletek megoszlása is változott tehát, s noha az időjárás is minden pillanatban változtathat a helyzeten, nagyjából látjuk, hogy mennyi energiát használunk arányaiban.

Az energiaforrások fajtái, rendszerei pár mondatban

Maga az energia energiahordozóhoz kötődik, mely szerint van primer- vagyis elsődleges energiahordozó, ami a természetben előforduló anyagot jelent. Ilyen lehet a földgáz, a hőenergia, a napsugár, a szél vagy a víz. Ezeket az anyagokat alakítjuk át a legjobb felhasználást elősegítendő, elektromos árammá, avagy például fűtőolajjá.

Ezek az energiahordozók is feloszthatóak, megújuló, (nap, szél és vízenergia), melyek gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre állnak. Hiszen folyamatosan megújulnak, illetve fosszilis – tehát nem újítható csoportra (szén, földgáz).

Halmazállapot szerint is csoportosíthatjuk az energiaforrásokat, – szilárd, pl. tűzifa, vagy a kőszén, folyékony, a kőolaj, valamint gáznemű- és végül a speciális, mint pl. a nukleáris áram – tulajdonságaikkal.

Hazánkban – mint másodlagos energiaforrás – a villamos energia, mégpedig a rendkívül sokoldalú kihasználhatósága miatt. Ám manapság igen nagy teret kap a nukleáris energia termelése és annak felhasználása is.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük