Milyen fűnyírógép legyen a választásunk?

Fűnyírógép

A szomszéd fűje mindig zöldebb – avagy, milyen fűnyírógép legyen a választásunk?

Fűnyírógép.

Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Noha éppen márciusban járunk, a műszaki berendezések megvásárlásának ideje szinte sosem köthető hónapokhoz. Fűnyírót is bármikor vehetünk, akár karácsonykor is. Igen ám, de melyik fajtát válasszuk? Elektromos, benzines vagy épp az akkumulátoros változatot?

Kisebb területen szeretnénk használni?

Ez az egyik leglényegesebb kérdés, hiszen amennyiben kis területen fogjuk használni, akkor a legoptimálisabb megoldás, ha a villanymotoros fűnyíró mellett döntünk.  Igaz, hogy a kábelek okoznak sokaknak némi galibát, kényelmetlenséget, de ha ettől elvonatkoztatunk, mindenképp jobb egy elektromos fűnyíró a kis területre.  Azért, mert noha motorja valamivel gyengébb, mint a benzines típusé. viszont jóval halkabb. A másik előnye, hogy nem használunk környezetre káros anyagokat, illetve nem is kell az üzemanyaggal bajlódnunk. A villanymotoros fűnyíró egyébként a legjobb egyenletes terepen, mindamellett kitűnően alkalmas meredek, lejtős-emelkedős területek nyírására – már csak súlyából adódóan is. Emellett nem áll le a motor az emelkedők nyírásakor sem, ellentétben a benzines változattal.

Fűnyírógép nagyobb terület gondozására?

Ebben az esetben a benzines fűnyíró a legoptimálisabb megoldás. Nagy előnyük a benzinnel működő fűnyíróknak, hogy nem kell hozzájuk áram és így vezeték sem. A másik fontos jellemzőjük, hogy rendkívül gyors nyírást tesznek lehetővé, hiszen igen nagy forgatónyomatékkal és nagy hajtóerővel felszereltek. Önjáró típusuk is létezik, melyet még tolnunk sem kell, hiszen hátsó kerékhajtás teszi lehetővé az előrehaladást.

Mi van, ha nem a terület a lényeg, hanem a korszerűség és a kényelem?

Ebben az esetben az akkumulátoros fűnyíró a legjobb megoldás. A benzines típusnál jóval csendesebb a működése – sőt egyes típusok még az elektromosnál is halkabbak. Ráadásul természetesen kábelekkel sem rendelkezik, ezért azzal sem kell bajlódnunk fűnyírás közben. Kvázi sem a kábeleket nem kell fognunk, sem pedig a benzineskannát. A teljesítményük pedig abszolút eléri akár a benzines, akár az elektromos fűnyírókét. Egyetlen dolog szólhat ellene, az pedig nem más, mint az ára. Nem tartozik az olcsó kategóriába, ráadásul az akkumulátort bizonyos töltési szám után bizony cserélni kell.  Egyes típusoknál viszont – még ha minden nap töltjük is tavasztól őszig – akár ötven évet is kibírnak. Ez tehát nem lehet egy erős ellenérv az elektromos fűnyírók tekintetében.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük