Munkagép 2. rész

munkagép

Munkagép 2. rész
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Munkagép: Előző cikkemben írtam a munkagépekről, azok fajtáiról, s hogy mekkora segítség az emberiség számára a munkagépek jelenléte. Gyakorlatilag felváltja már az emberi erőt, ami rengeteg fizikai megterheléstől kíméli meg a mezőgazdaságban, iparban vagy épp a szállításban dolgozókat. A munkafolyamatokat már nagyrészt gépek végzik, úgy az anyagok megmunkálását, mint a nyersanyag feldolgozását és a szállítást is. A raktározásban is számos munkagép vesz részt, megkímélve a dolgozókat a fizikai megterheléstől.

A munkagépek fajtáiról bővebben is írtam előző cikkemben, most pedig a munkagépek részeiről ejtenék pár szót.

Melyek valójában a munkagép alaprészei?

Mi más is lehetne a fő rész, mint a motor – mely a munkagépet meghajtja – valamint a hordozó konstrukció. Ezek után fontos rész az átviteli mechanizmus, majd a munkavégző részek és a szerszámok. A munkagépek prioritást élvező része pedig maga az irányítási rendszer. Hiszen a munkagépeket általában – nyilván fajtájuk szerinti csoportokat figyelembe véve – villanymotorok hajtják. Ami az üzemanyagot illeti a legtöbb munkagép dízellel működik, de benzines motorral is találunk bizonyos fajtákat.

Az emberi erőforrás tehát – ahogy már említettem – gyakorlatilag a minimálisra redukálódik számos munkaterületen. Kivéve persze a sorozatgyártásokat. Egyes munkafolyamatoknál ugyanis gépek biztosítják, vagy épp szállítják a „nyersanyagot”, azonban azok összeállítása emberi kéz feladata. Ezt nevezzük többek között sorozatgyártásnak.

A cél azonban kétségkívül az, a munkagépek területén, hogy minél kevesebb emberi beavatkozásra legyen szükség a feldolgozási folyamatok során. Továbbmenve, hogy ezek a folyamatok a lehető legmegbízhatóbban, valamint állandóan és változatlanul kifogástalan minőségben hajtódjanak végre. Ezzel is elkerülve, de legalább is a minimálisra redukálva az anyagi- és egyéb veszteségeket.

Ki működteti a munkagépeket?

A munkagépeket az ipar területén általában számítógépek vezérlik, tehát számos helyen már a működtetésükhöz sem kell – csak elenyésző mértékben – emberi közreműködés. Az iparban már számos robot berendezés is üzemel, hatalmas mozgási lehetőséggel – nem úgy, mint az évtizedekkel ezelőtti próbálkozásoknál. Ezeket a robotokat szintén számítógépekkel vezérlik, sok esetben egyáltalán nem igényelnek emberi beavatkozást.

Léteznek tömegszerű- és kisebb sorozatgyártások a munkagépekkel, illetve egyedi gyártást is képesek megoldani. Utóbbi esetben néhány darabos mennyiség szükséges csupán. Ilyen lehet például egyes épületek, vagy épp hidak gyártása. Hátrányuk, hogy a termékek ára igen magas. Az egyedi gyártáshoz szükséges emberi munkaerő magasan képzettsége itt alapvető követelmény.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük