Munkagépek, mint a XXI. század nagy..

munkagépek

Munkagépek, mint a XXI. század nagy segítői
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Korábbi cikkeimben is érintettem már a munkagépek fontosságát, és a gépek értékbecslésének létjogosultságát. Főleg azért, mert sokszor elképesztően nagyértékű ingóságokról beszélünk, éppen úgy, mint a lakásoknál, házaknál, vagy épp a földterületeknél.
A munkagépek életünk számos területén vesznek körbe bennünket, jó tehát tudni, hogy melyek is ezek és milyen fajtái vannak a munkagépeknek.

Mit nevezünk munkagépeknek? Milyen széles a skála?

A munkagépek, azok az ingóságok, melyek munkát végeznek, ahogy a nevéből is látszik. Hajtó motorjuk energiája alakul át – úgymond – különféle munkává, illetve egy-egy munkafolyamattá.

Milyen munkát végeznek a munkagépek?

Nos, ez nyilván számos dologtól függ, például attól is, hogy adott esetben mely termelési folyamat veszi hasznát ezeknek a munkagépeknek.
Vannak folyamatgyártások, technológiai folyamatok, melyekhez munkagépekre van szükség. Vannak aztán az építőiparban használatos munkagépek, illetve a mezőgazdaságban különböző munkafolyamatokat végző gépek. Ezek a gépek ezen felül lehetnek például szállítógépek is.

Vannak a szerszámgépek – melyeket technológiai munkálatokhoz használnak, ilyen lehet egy fúrógép, vagy például az esztergagép. Szerszámgépnek minősül a fűrészgép, de ebbe a kategóriába tartozik a köszörűgép is.

Az építőipari gépek skálája is rendkívül széles, kezdve a rakodógéptől, az emelődarun keresztül a kotró-tológépeken át egészen mondjuk az úthengerig.
A szállítógépek kategóriájába tartozik – a teljesség igénye nélkül – például a villás targonca, a tehergépkocsi, és még a vonat is természetesen. Ám tovább is mehetünk. Besorolását tekintve munkagép a repülőgép is. A mozgólépcső is hivatalosan a munkagépek kategóriájába sorolandó, méghozzá a szállítógépekhez, ha ebből az aspektusból nézzük.

A mezőgazdasági munkagépek között fellelhetjük a kis-és nagytraktorokat, a fűkaszákat és nem mellesleg a kombájnokat is. Ezek nélkül – mint azt tudjuk – a munkálatok nem csak időben, hanem fizikai megterheltség terén is jóval nehezebbek lennének számunkra. Ma már – köszönet a technológiának –  nem kell nélkülöznünk ezeket a munkagépeket.

Azt mondhatjuk, hogy mára már teljesen felváltották a gépek az emberi, méghozzá nagy megterheléssel járó fizikai munkát, jó néhány területen. A termelés, szállítás, anyagmegmunkálás, valamint az elkészült termékek raktározásával járó munkafolyamatok legnagyobb részben már a munkagépek feladatai.
Folytatom…..

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük