Napelem rendszer – második rész

napelem rendszer

Napelem rendszer
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Napelem rendszer – második rész

Előző cikkemben írtam a napelemekről, a korszerű, inverteres megoldásról, illetve annak előnyiről. Pár gondolat még folytatásként.

Milyen napelem típusok vannak?

A napelemeket a panelük gyártása szerint leginkább két csoportba osztják. Az egyik a mono, a másik az úgynevezett poli típus.

Rendszerük szempontjából két alapvető különbség létezik. A szerint kerülnek egyik vagy a másik csoportba, hogy kapcsolódnak e, avagy nem a villamos hálózathoz.

A hálózatra kapcsolódó napelem rendszer

A hálózatos rendszer hazánkban is a legismertebb rendszer és talán a leggyakrabban ezzel találkozhatunk.

Hogyan működik?

A hálózatra kapcsolt napelem rendszer – melyről előző cikkemben írtam – inverter segítségével villamos energiává alakítja a létrehozott energiát. Ha netán kevesebb energiát termelne, mint amennyire szükségünk lenne, abban az esetben maga a villamos hálózat szolgáltatja az áramot. Ha többletünk keletkezne, akkor a többletet a villamos hálózatba visszatáplálja. Ezzel gyakorlatilag kiegyensúlyozza az áram termelését, és nem túlzás azt állítani, hogy így szinte egész évben fedezve van az áramfogyasztásunk. Egy óra segítségével (mely oda és vissza mér) láthatjuk azt az árammennyiséget, melyek elhasználtunk és az is, melyet a hálózatba visszatápláltunk, illetve ezek arányát, különbözetét.

Sziget üzemű napelem rendszer

Ez napelem típus egy teljesen önálló áramellátó rendszer, ahol a áram tárolását akkumulátor látja el. Ebben az esetben is a napelemek által termelt áram az inverteren keresztül átalakul villamos energiává. Ahogy fentebb írtam, a tárolást az akkumulátorok látják el.  Egy töltést szabályozó készülékkel az akkumulátorok töltődése kerül szabályozásra. Erre azért van szükség, hogy ne történhessen semmilyen probléma, tehát kvázi az esetleges túltöltést elkerülendő.

A sziget üzemű napelem rendszer remek megoldás olyan helyen, ahol a villamos hálózat nincs kiépítve, és nem is tervezik annak megoldását.

Amit azonban fontos tudni, hogy a hálózatra kapcsolt típussal szemben sokkal drágább. Az akkumulátorok élettartama pedig – mint tudjuk – pár év csupán.

Mindezektől függetlenül marad a kérdés, vajon megéri –e befektetni napelem kiépítésére? Az én válaszom, egyértelmű igen. Ha beruházunk – hálózatra kapcsolható – napelem rendszerre, hosszú-hosszú évekig élvezhetjük előnyeit. Befektetésünk hamarabb megtérül, mint azt gondolnánk.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük