Nem fizet, el sem megy, de leéli

Nem fizet, el sem megy, de leéli

Nem fizet, el sem megy:
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Nem titok, a lakáskiadás manapság is az egyik legjobb üzletek közé sorolható.

Van olyan város (konkrétan tudom) Budapesttől körülbelül 80 km-re, ahol egy kétszobás lakásért havonta – rezsi nélkül – csak a bérleti díjra elkérnek 275 ezer forintot! Igaz, hogy azt munkaerő kölcsönző cégek tudják általában kifizetni, viszont tény, hogy ki is fizetik. (Ebben a városban ugyanis a külföldi munkavállalók száma rohamos mértékben megnőtt és folyamatosan emelkedik, nekik szállást kell biztosítani.)

Ezért aztán azoknak a fiataloknak, vagy esetleg családoknak, akik abban a városban szeretnének albérletet, finoman szólva nem túl rózsás a helyzetük. Ennyi pénzt magánszemély, havi fizetésből csak albérletre (rezsi nélkül) szinte lehetetlen, hogy kifizessen.

Nyilván senki sem a saját pénztárcájának az ellensége, és nem mindegy, hogy mennyi jövedelemre tesz szert a kiadásból. De lássuk meg, az árak ezen a helyen ellehetetlenítik a leendő magánbérlőket.

E rövid kis bevezető – mint érdekesség – után visszatérek eredeti témámhoz.

Remek biznisz az ingatlankiadás, no de mi van, ha nem fizet a bérlő?

Nem fizet: Oka van nyilván. Nem tud fizetni. Elhamarkodta. El sem megy, de a lakást leéli. Minket, lakástulajdonosokat viszont ez egyáltalán nem vigasztal. Nem fizet, és nincs is hova mennie.

Nyakunkon marad? Halmozza a tartozást? Közműdíjakat sem fizet? Hova vezet ez és meddig mehet ez?

Ezeket a helyzeteket megelőzendő, fokozott óvatossággal kell eljárnunk, és olyan albérleti szerződést kell kötnünk, amellyel minden oldalról bebástyázhatjuk magunkat.

Közjegyző

Egy közjegyző által hitelesített – akár kétoldalú, akár egyoldalú nyilatkozat megvédhet bennünket, mint bérbeadót az ilyen és hasonló helyzetektől. Ha ilyen papír van a kezünkben, bármilyen probléma esetén (nem fizet, minősíthetetlen magatartás, lakóközösség megsértése, szabályok be nem tartása, stb.) hatósággal kettő nap alatt kilakoltatják a bérlőt!
Megfelelő bérleti szerződés híján meglehetősen nehéz „kirakni” a nem fizetőt, aki önszántából nem kíván kiköltözni. Olyannyira, hogy sok esetben a per az egyetlen megoldás. (Persze, ha megoldás egyáltalán – mert időben ez bizony nem túl rövid folyamat. S addig a ki nem fizetett bérleti- és/vagy közüzemi díjak egyre csak növekednek)

Mire figyeljünk

Fontos minél gyakrabban – főként azonban problémák gyanúja esetén  a személyes kontaktus felvétele. Tájékoztassuk róla, hogy amennyiben nem történik változás – napok alatt, nem hetek múlva (!) – a közműveket kikapcsoljuk. Persze ez nem ilyen egyszerű, de ettől függetlenül hátha jobb belátásra bírjuk az ingyenélő bérlőt  ez irányú terveinkkel!

Ami nagyon fontos még, hogy intő jelek esetén már idejekorán érdemes fellépnünk.

Ha például egy alkalommal nagyon késve fizetne, jogunkban áll –persze szerződéssel a kezünkben – akár a bérlet felmondása is. A letett kaució visszatartásának lehetősége is ráható erővel bírhat, ha a szerződés engedi a letett összeg  tartozás kiegyenlítésére fordítását.

De ezeket le kell írni!

A szó elszáll! Szerződés, szerződés, szerződés és szerződés! Nem lehet elégszer elmondani.

Az illegális, törvénytelen eszközöktől óva intenék mindenkit, azok – nem, hogy nem vezetnek eredményre – de kimerítik a tisztességtelen eljárás fogalomkörét is. Könnyen megüthetjük vele a bokánkat, noha saját jogainkért küzdenénk. Járjunk el bírósági, vagy egyéb törvényes úton, de semmiképp se önbíráskodással!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük