Szigetelés-ablakcsere

szigetelés-ablakcsere

Szigetelés-ablakcsere
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Hamarosan itt az ősz, ami sokaknak bizony „nagygenerál” eszközlésére, ad okot saját háza táján. Ha már lakás körüli munkálatok – gondolok az általános dolgokra, mint például festés-mázolás, erkélytakarítás, lomtalanítás vagy épp fűtés korszerűsítés – nem árt odafigyelni nyílászáróink állapotára is!

Szigetelés-ablakcsere: a szigetelés és az ablakok cseréje a lakáskorszerűsítési munkák során elengedhetetlen, ha azok állapota kívánni valót hagy maga után.

Az ablakoknál, ajtóknál bizony beszökik, mi több, beáramlik a hideg, attól függ, mennyire nagy a rés. (néha szemmel alig látható, ám annál jobban érezhető, ha nagy a cúg.)

Ha már bejön a hideg, nyilvánvaló, hogy a fűtés hatékonysága nem a legnagyszerűbb, hiszen elszökik a meleg. Amennyiben ablakcserén gondolkodnánk, jó ha tudjuk:

Szigetelés nélküli falakban a nyílászáró csere esetén kellemetlenségekkel számolhatunk!

Mire is gondolok?

Az új, korszerű nyílászárók feltehetően kifogástalan zárást biztosítanak majd. A cél valóban ez, kétségtelenül. Ám, ennek köszönhetően a levegő természetes cseréje a lakásban óriási mértékben csökken, kvázi a nedvességtartalom nagymértékben nő. A megnövekedett páratartalom pedig egyenes út a penész megjelenéséhez ott, ahol a falak szigetelése nem megoldott. Amikor egy időben a relatív páratartalom magas, a falak hőmérséklete viszont alacsony, akkor a pára nagyon könnyen és pillanatok alatt lecsapódik.

Az új, korszerű ablakok beépítésével – amennyiben a szigetelés elmarad – pontosan ezt érjük el.

Sajnos sokan elkövetjük ezt a hibát és később jövünk rá, mekkora a baj. Nyilván ez a következmény sincs kőbe vésve, de nagy valószínűséggel bekövetkezik, ha a falak nem tudnak felmelegedni. Ha a penész megjelenik, általában csak akkor gondolkodunk.

Mit tehetünk? Van-e prevenció – ha már beépítettük a szuper ablakokat?

Az egyetlen megelőző módszer nem más, mint, hogy jóval többször szellőztetünk, mint ahogy azt igényelnénk. Intenzív de rövid ideig történjen, hogy valóban hatékony legyen, és ne menjen a fűtésszámlánk rovására. Hiszen akkor gyakorlatilag több kárt teszünk magunknak, mint hasznot. Vannak korszerű szellőztető berendezések is, melyek beépítése viszont nem kis anyagi megterhelést jelenthet. Tehát inkább azt ajánlom, ha pénz fordítunk a felújításra, akkor okosabb a nyílászárók cseréjével egy időben a szigetelés elvégzése is. 

Természetesen anyagi téren a legkisebb erőfeszítés az, ha a két korszerűsítő megoldás két részletben megy végbe. Ha anyagilag könnyebb, akkor első körben javasolnám a szigetelést elvégezni. A régi ablakokat ilyenkor ideiglenes megoldásként „rendbe rakhatjuk”  a régi, elkopott rögzítést kijavítjuk, szigetelő ragasztót helyezünk fel. Így jóval olcsóbban megúszhatjuk, aztán a következő évben jöhet a csere.

Szigetelés-ablakcsere: Azt se felejtsük el, hogy a szigetelés nem csak télen szolgálja a ház lakóit, hanem nyáron, a forró napokon is rendkívül hasznos és hatékony segítség!

Nemrég írtam egy cikket az ingatlan felújításról, itt olvashatod!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük