Tárgyi eszközvásárlás

targyi eszkozvetel

Tárgyi eszközvásárlás
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót! 

Ebben az írásomban az úgynevezett tárgyi eszközökről beszélnék, bízva abban, hogy segítségére lehetek olvasóimnak.

Először is, kinek van szüksége tárgyi eszközre?

Főként a vállalkozások fejlesztéséhez, beruházásához (ingatlanok, gépek berendezések) és a termelés biztosításához szükséges a tárgyi eszközvásárlás.

Kik foglalkoznak vele?

Nos, mondjuk a mérlegképes könyvelők, számviteli- és/vagy pénzügyi szakemberek és ügyintézők, vagy például azok a főiskolás diákok, akik pénzügyi területen folytatják tanulmányaikat.

Hova könyveljük a tárgyi eszközt?

Korábbi írásom egyikében már beszéltem róla, hogy az összes tárgyi eszközt egészen addig beruházásként kell tekinteni – és persze kimutatásban is e-ként kezelni – amíg azt üzembe nem helyezik. Továbbá azt is megemlítem újra, hogy minden beszerzéssel kapcsolatos költség növeli a tárgyi eszköz bekerülési értékét egészen addig, míg azt üzembe nem helyezik.

A nettó vételár s az üzembe helyezésig felmerülő összes költség jelenti magát a vételárat. E szerint kell könyvelni is.

A vételár a tárgyi eszköz-beruházás értékét növeli, tehát az úgynevezett tartozásunkat is növelni fogja az eladó felé, amennyiben nem fizettük ki a teljes árat. Amennyiben azonnal fizettünk – mégpedig készpénzzel – abban az esetben a pénztárkészletünk csökken. Természetesen az általános forgalmi adó a szállító felé a tartozásunkat növelni fogja, ha még nem fizettünk a termékért. Ha igen, akkor viszont a készpénzünket fogja csökkenteni a pénztárban.

Mi van, ha visszaküldjük az eszközünket, illetve ha valamilyen okból, engedményt kapunk?  Mit kell tennünk ilyenkor?

Tárgyi eszközvásárlás esetén ez is előfordulhat?

Nos, példa erre is van természetesen. Ilyenkor az történik, hogy az általános forgalmi adóval növelt értékből kapjuk az engedményt. A visszaküldés a beszerzéssel értelemszerűen ellentétes irányú dolog, így a könyvelés szempontjából is pontosan így fog működni. Vagyis a beszerzés visszafordítása jön létre.

Ha engedményt kapunk tárgyi eszközünkre, illetve akkor is, ha a terméket visszaküldjük – csökkenni fog a beruházásunk értéke. Ugyanakkor, ha későbbi fizetési határidő lett megállapítva számunkra, de még nem fizettünk, akkor a szállító felé a tartozásunk csökken. Ha pedig készpénzben rendeztük már a vételárat, akkor most ő azt visszafizeti, tehát a pénztárban, készpénz növekedést tapasztalunk.

A tárgyi eszközök vásárlásánál mindig vegyük figyelembe fentieket, s mindig nézzünk utána az aktuális szabályoknak.

Ha használt eszközt vásárolunk, akkor fontos lehet egy értékbecslés megrendelése, biztos vagyok benne, hogy milliókat takaríthatunk meg.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük