Tárgyieszköz-értékelés

tárgyieszköz-értékelés

Tárgyieszköz-értékelés
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Mint – gondolom, sokan tisztában vannak vele – minden év végén értékelnünk kell tárgyi eszközeinket. Néhány fontos – de meglehetősen leegyszerűsített – információ azoknak, akik a téma iránt érdeklődnek, esetleg aktuálissá vált számukra a tárgyieszköz-értékelés. 

Először is, nézzük meg, mit jelent ez pontosan? Mi a tárgyieszköz-értékelés?

Nos, ennek jelentése egyszerűen a következő. Meglévő, tárgyi eszközeinket vizsgálva,  azok piaci értéke, illetve a tárgyi eszközkönyv szerinti értéke között párhuzamot vonunk, magyarul e kettőt összehasonlítjuk.

Ebből már jól látszik, hogy a két kapott összeg, nem feltétlenül ugyanaz. Mondjuk úgy, hogy egyáltalán nem ugyanaz.  Ennél fogva pedig két lehetőség létezik.

  • az egyik, amikor a könyv szerinti értéke a tárgyi eszköznek nagyobb, mint a piaci értéke
  • a másik, amikor a piaci értéke a tárgyi eszköznek nagyobb, mint a könyv szerint megállapított értéke

Mit kell tennünk ilyenkor?

Vajon át kell e értékelnünk tárgyi eszközünket?

Átértékelni csak abban az esetben szükséges a tárgyi eszközt, ha mondjuk ez a különbözet jelentős, vagy tartós, mondjuk egy-két éven túl áll fenn.

Igen ám, de mi számít jelentősnek?

Jó hír, hogy a tárgyi eszközök értékének különbözete akkor jelentős, ha azt mi- tulajdonosok- úgy ítéljük meg, vagyis ezt – tehát magát a jelentős különbözet létjogosultságát – saját magunk határozzuk meg.

Mi ilyenkor a teendő, hogyan zajlik a tárgyi eszközünk átértékelése?

  1. Ha a könyv szerinti érték a magasabb, akkor úgynevezett terven felüli értékcsökkenést végzünk. Ez természetesen veszteséget okoz, ezért mindig ráfordításként fontos elszámolni. Az eredmény pedig annyi, amennyivel a könyv szerinti érték magasabb, mint a piaci érték.
  2. Ha a könyv szerinti érték az alacsonyabb, akkor nyilvánvaló, hogy felfelé értékeljük az eszközt, tehát értéke nőni fog. Az eredmény pedig itt fordított lesz, tehát az az összeg mutatkozik meg, amennyivel a piaci érték magasabb a könyv szerinti értéknél.

Természetesen ezek az információk leegyszerűsítettek, nyilván fontos szakértő segítség igénybe vétele ebben az esetben is, mint ahogy más – külön hozzáértést igénylő – tevékenységek elvégzésekor, vagy még inkább az előtt!

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő 

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük