Tikkasztó hőség – A klíma lassan alapfelszereltség az otthonokban

klíma

Klíma
Ha nem akarod elolvasni, inkább csak meghallgatnád, indítsd el a fenti lejátszót!

Tikkasztó hőség – A klíma lassan alapfelszereltség az otthonokban

Klimatizálásra fel! – első rész – a hűtés

Mára az időjárás nemcsak, hogy szélsőséges és a hőmérséklet értékei eléggé – hogy úgy mondjam – hektikusak, a meleg mára lassan elviselhetetlenné válik. Nem csak a szabadban, de a házak, lakások gyors felmelegedése is gondot okoz komfortérzetünk megfelelő szinten tartásában.

No, persze erre is van megoldás, hiszen a légkondicionáló berendezések felszerelésével kellemes hőfokot varázsolhatunk otthonunkban.

Mekkora klímát válasszunk, ha most döntöttünk a beszerelés kérdésében?

Nos a mai modern klímák már folyamatosan „figyelik”, pontosabban érzékelik a helyiség hőmérsékletét. Nagyon hatékonyan hűtik a lakást, ráadásul igen takarékosan. (Szemben a régebbi típusokkal, ahol folyamatosan és viszonylag magas fordulaton működtek, illetve kikapcsoltak.)

Tehát egy átlagos klíma – mely a 2,5 KW-os osztályba sorolt – már akár az egészen alacsonytól a magas – mondjuk három KW-ig képes hűteni a helyiséget, ráadásul fokozatmentesen. Így egy ilyen klíma ugyan úgy megfelelő egy kicsi szoba hűtésére, ahogyan egy tágasabb, amerikai konyhás nappali hűvösen tartására is.

Vannak persze ettől nagyobb teljesítményű klímák is, mint a 3,5 KW-os besorolásúak. Melyek hűtőteljesítménye elérheti a négy KW-ot is, ám ezeket jóval nagyobb terek hűtésére ajánlják.

Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy fentebbi két, eltérő méretekkel rendelkező klíma fogyasztás szempontjából megegyező, már ami az áram felvételét illeti. A nagyobb klíma tehát nem fog több áramot fogyasztani és a kisebbel megegyező teljesítményt adja le – a szabályozásnak köszönhetően.

Fontos, hogy a több – kisebb helyiségű lakásokba nem ajánlott a nagy klíma – egy helyiségbe történő – felszerelése, hiszen a helyiségeket nem képes mind lehűteni. Ilyenkor a több és kisebb klímaberendezés a hasznos döntés., vagy a korszerű MultiSplit berendezés. Erről lesz szó a következő cikkemben.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

Tetszett? Hasznos volt? Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük